< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 6, Nummer 6, 3 november 2014

 

Het Veiligheid en Justitie Bulletin is de elektronische nieuwsbrief van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor professionals die werken aan een rechtvaardig, veilig Nederland. Abonnees ontvangen regelmatig een overzicht van nieuws van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Programma nationale herdenking MH17 bekend

Op maandag 10 november is de herdenkingsbijeenkomst van de ramp met vlucht MH17 in de RAI in Amsterdam. Het programma van de bijeenkomst is bekend. De herdenking is alleen toegankelijk voor genodigden. Dit zijn nabestaanden van slachtoffers en betrokkenen bij de vliegramp. De NOS zendt de herdenkingsbijeenkomst rechtstreeks uit op radio en televisie.

Lees meer

289 slachtoffers ramp MH17 geïdentificeerd

Op 31 oktober is bekend geworden dat er in totaal 5 slachtoffers van de rampvlucht MH17 zijn geïdentificeerd. 4 van de 5 slachtoffers hebben de Nederlandse nationaliteit. Inclusief de eerdere identificaties zijn er nu in totaal 289 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 geïdentificeerd.

Lees meer

Overzicht beleid minister Opstelten en staatssecretaris Teeven

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie geven in onderstaande documenten een overzicht van het beleid vanaf  het aantreden van het kabinet Rutte II. Een belangrijk deel bestaat uit wetgeving. Veel wetten zijn in voorbereiding, bij de Tweede Kamer ingediend of in werking getreden.

Overzicht beleid minister Opstelten
Overzicht beleid staatssecretaris Teeven

Opstelten: bedrijven moeten afpersing aangeven

Lege portemonnee

Bedrijven en ondernemers moeten vaker en sneller aangifte doen van afpersing. Dit vergroot kans op een succesvolle opsporing en vervolging. Bij de politie moeten signalen van afpersing beter worden opgepakt. Bij de politie wordt onder andere het landelijk netwerk van deskundigen op het gebied van afpersing versterkt. Dat schrijft minister Opstelten in een reactie op het onderzoeksrapport “Ondergaan of Ondernemen”, dat op 28 oktober naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Lees meer

Kabinet: thuiskopieheffingen gaan omlaag

Tablet

De thuiskopieheffingen dalen vanaf 1 januari 2015 met 30%. Dit betekent een heffing van € 3,50 op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een heffing van € 1,40. Voor externe hdd-drives en e-readers geldt straks een bedrag van € 0,70. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 2 eurocent.

Lees meer

Wetsvoorstel digitaal procederen naar Tweede Kamer

Burgers en bedrijven kunnen vanaf volgend jaar inloggen bij de rechterlijke macht om een procedure te beginnen in verband met een echtscheidingsverzoek, een betalingsconflict of een geschil met de gemeente over een vergunning. Rechtzoekenden kunnen zo ook hun processtukken digitaal indienen.

Lees meer

Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) werkt bij veelplegers

De Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD-maatregel) is effectief bij de aanpak van veelplegers. Dat concludeert Staatssecretaris Teeven naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek van het WODC naar de effectiviteit van de ISD-maatregel. Sinds 2004 kan in de ISD-maatregel worden opgelegd aan veelplegers. Die zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en komen vaak in aanraking met politie en justitie. Lees meer

Digitaal procederen in hoger beroep en cassatie

De mogelijkheden om digitaal te procederen worden uitgebreid. Voor hoger beroep en cassatie in civiele zaken komt er nu ook een eenvoudige, digitale procedure. Daardoor wordt de toegang tot de rechter makkelijker. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten dat op 13 oktober naar de Raad van State is gestuurd. De maatregel is onderdeel van het vernieuwingsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI) rechtspraak.

Lees meer

Subsidie voor landelijk netwerk voor uitstapprogramma’s prostitutie

Prostituees kunnen straks in heel Nederland hulp en ondersteuning krijgen als ze willen stoppen met prostitutie. Dat is mogelijk dankzij subsidie die minister Opstelten beschikbaar heeft gesteld voor zogeheten uitstapprogramma's voor prostituees. Dankzij een bijdrage van 3 miljoen euro per jaar kan de komende vier jaar vanuit twaalf regio’s worden gezorgd voor een landelijk dekkend netwerk.

Lees meer

Colofon

Directie Voorlichting, ministerie van Veiligheid en Justitie

Volg VenJ ook op Twitter, Facebook en Youtube. Of download de app voor Android of Apple smartphones en tablets.