< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 5, Nummer 25, 20 december 2016

Ouderenmishandeling komt voor in Nederland. Het is een onacceptabel maatschappelijk probleem dat vaak onzichtbaar en moeilijk bespreekbaar is. Het ministerie van VWS wil ouderenmishandeling stoppen. Het actieplan 'Ouderen in veilige handen' levert een belangrijke bijdrage. Vijf acties staan centraal. Deze richten zich op gemeentelijk beleid en initiatieven van bijvoorbeeld organisaties in de zorg en ondersteuning, mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties, banken, notarissen, politie en het Openbaar Ministerie. Het ministerie van VWS heeft een stimulerende en faciliterende rol. Via de nieuwsbrief Ouderen in veilige handen kunt u de voortgang van de acties volgen.

Campagne tegen financieel misbruik ouderen gestart

Lancering campagne tegen financieel misbruik

Op 15 december is de nieuwe campagne tegen financieel misbruik van ouderen gestart. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) lanceerde de campagne bij de Rabobank in Rotterdam. Want Van Rijn en de banken slaan de handen ineen om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Banken gaan onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.

Lees meer

Notarissen hebben een meldrecht

Ouderen in Veilige handen wil samenwerking stimuleren. Veilig Thuis Utrecht en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) laten zien hoe nuttig dat is. Bij vragen weten ze elkaar goed te vinden. Dat contact leidde tot 2 concrete en bruikbare aanvullingen. Voor notarissen maakte de KNB een stappenplan over meldrecht en de geheimhoudingsplicht. Voor Veilig Thuis-medewerkers stelde de KNB een handig document met veelgestelde vragen én antwoorden samen. Madeleine Hillen, juridisch adviseur bij de KNB, en Marianne van der Krans, projectleider ouderenmishandeling bij Veilig Thuis Utrecht en voorzitter van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO), lichten toe.

Lees meer

Van Rijn speelt het ThuisPluis Kwartet met ouderen

Van Rijn speelt het ThuisPluis Kwartet

Zijn ouderen zich voldoende bewust van de risico's van financieel misbruik? Niet altijd. Daarom spelen steeds meer professionals het ThuisPluis Kwartet met ouderen. Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te raken over de risico’s van financiële uitbuiting. Zodat ouderen hun kennis en weerbaarheid kunnen vergroten. Tijdens de Week zonder Geweld konden ouderen in de regio Haaglanden op verschillenden plekken het kwartetspel spelen. Op 23 november speelde staatssecretaris Martin van Rijn een paar rondjes mee in Wateringse Veld.

Lees meer

Voorlichtingsfilmpjes voor migrantenouderen

Praten en nadenken over de toekomst, en anderen laten weten wat jouw wensen zijn op financieel gebied. Veel Nederlandse ouderen vinden dat moeilijk, migrantenouderen al helemaal. Terwijl het financieel misbruik kan voorkomen. Voorlichting is daarom heel belangrijk. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) pakten het samen op. Het resultaat: twee voorlichtingsfilmpjes voor oudere migranten – over erfrecht, het levenstestament en financiële bescherming – in het Nederlands, Turks en Marokkaans. Yvonne Heygele, adviseur bij het NOOM, vertelt.

Lees meer

14 februari landelijke kick-off pilots ontspoorde mantelzorg

Volgend jaar starten in 9 regio's pilots voor de aanpak van ontspoorde mantelzorg. De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 14 februari 2017 presenteren de regio's hun plannen. Verdiepende workshops ondersteunen de landelijke kick-off. Wilt u de presentaties en workshops graag bijwonen? Reserveer 14 februari dan alvast in uw agenda.

Vragen over Ouderen in veilige handen?

Meer informatie over het onderwerp ouderenmishandeling vindt u op rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook het actieplan 'Ouderen in veilige handen'. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar 'Ouderen in veilige handen'.

Blijf op de hoogte

Bent u benieuwd naar de voortgang van het actieplan? Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond 'Ouderen in veilige handen'? Meld u aan voor de nieuwsbrief. Kent u iemand die ook met het onderwerp ouderenmishandeling bezig is? Stuur deze nieuwsbrief dan door. De nieuwsbrief Ouderen in veilige handen verschijnt ongeveer 4 keer per jaar.

Colofon

Afzender

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Frequentie

De nieuwsbrief Ouderen in veilige handen verschijnt ongeveer 4 keer per jaar.

Aan- of afmelden?

Wilt u uw huidige abonnement opzeggen of wijzigen? U kunt zelf uw abonnementen beheren. Of een nieuw abonnement nemen.