< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 2017 - maart, 28 maart 2017

Kunstzinnige oriëntatie einde basisonderwijs gepeild
 

De Inspectie van het Onderwijs publiceerde op 27 maart 2017 als onderdeel van Peil.onderwijs het peilingsonderzoek Kunstzinnige oriëntatie. Het onderzoeksrapport besteedt aandacht aan het onderwijsaanbod en de resultaten van basisschoolleerlingen eind groep 8. Hiermee geven we input voor een brede dialoog, op scholen en daarbuiten, over de inhoud en de kwaliteit van het onderwijs op het gebied van Kunstzinnige oriëntatie.

 

Bij het peilingsonderzoek is een video gemaakt met verhalen over Kunstzinnige oriëntatie in de praktijk.
 

In deze speciale nieuwsbrief leest u meer over het peilingsonderzoek Kunstzinnige oriëntatie.

Enkele opvallende resultaten uit het onderzoek

Gemiddeld besteden basisscholen tussen groep 3 en groep 8 anderhalf uur per week aan Kunstzinnige oriëntatie. De meeste tijd gaat naar de discipline  beeldende vorming (65 minuten per week).  

Op driekwart van de scholen is er een interne cultuurcoördinator; 25% van de scholen heeft een vakleerkracht voor één of meer van de disciplines Kunstzinnige oriëntatie. 
De resultaten van leerlingen lopen sterk uiteen en blijken voor een belangrijk deel afhankelijk van de aandacht die er bij de leerlingen thuis is voor kunst en cultuur. 
 
Benieuwd naar de overige resultaten? Bekijk het volledige rapport.

Belang van Kunstzinnige oriëntatie

Met het aanbod in beeldende kunst, muziek, dans, drama en cultureel erfgoed krijgen kinderen een breed scala aan mogelijkheden aangereikt voor de ontwikkeling van uiteenlopende vaardigheden en kennis. Zo leren ze niet alleen spelen, verbeelden en hun zintuigen gebruiken, maar ook communiceren en samenwerken.

Over Peil.onderwijs

Peil.onderwijs is onderdeel van de stelselmonitoring door de inspectie, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De inspectie zet daarmee de PPON-peilingsonderzoeken voort die tot 2014 werden uitgevoerd door Cito. 

 

Colofon

Loket

088-669 60 60
(ma-vr 09:00 - 17:00 uur)