< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief
Jaargang 2016 - juni, 7 juli 2016
Vanaf augustus 2017 verandert het toezicht van de onderwijsinspectie. U hebt daarover in eerdere nieuwsbrieven al kunnen lezen. Het schooljaar 2016-2017 gebruiken we om met het voorgenomen vernieuwde toezicht ervaring op te doen. Dat past in de implementatie van het nieuwe toezicht. We vertellen u in het kort wat het vernieuwde toezicht in het algemeen inhoudt, en ook wat er specifiek voor het middelbaar beroepsonderwijs gaat gelden. Over het vernieuwde toezicht wordt ook politiek nog gesproken. We vinden het belangrijk om alle besturen en opleidingen nu al op de hoogte te brengen van de veranderingen, zeker omdat velen van u al in het schooljaar 2016/2017 ervaring zullen opdoen met onderzoeken volgens het vernieuwde toezicht. We gaan in het schooljaar 2016/2017 namelijk steeds meer werken aan de hand van het nieuwe onderzoekskader. Als u meedoet aan zo’n onderzoek, krijgt u per brief nader informatie en volgt aanvullende informatie van uw contactinspecteur. In de loop van het komende schooljaar zullen wij u blijven informeren over de actuele ontwikkelingen rond het vernieuwde toezicht.
Inhoudsopgave
Over het vernieuwde toezicht
“Wat gaat goed? Wat kan beter? En wat moet beter?” Misschien is dat wel de kortste samenvatting van de manier waarop de inspectie toezicht op het onderwijs gaat houden.
Wat is de kern van het vernieuwde toezicht?
1. Waarborg basiskwaliteit - Onveranderd is dat de inspectie de basiskwaliteit van onderwijs in Nederland blijft waarborgen.
Waar gaat het vierjaarlijks onderzoek bij besturen en opleidingen over?
In het vierjaarlijks onderzoek doen we onderzoek op twee niveaus:
Wat betekent het vernieuwde toezicht voor het middelbaar beroepsonderwijs?
Het bestuur van de instelling als startpunt van het toezicht is binnen het mbo niet nieuw. De werkwijze is wel nieuw: in het nieuwe onderzoekskader vormt de opbrengst van het startgesprek met het bestuur en eventueel anderen, samen met een analyse van bij de inspectie beschikbare informatie, de basis voor een op de instelling toegesneden onderzoeksplan. Op basis van dit onderzoeksplan en afhankelijk van hoe het onderwijs binnen de instelling is georganiseerd, bepalen we het aantal te onderzoeken opleidingen voor het verificatieonderzoek. Daarnaast onderzoeken we enkele risico-opleidingen (indien aanwezig) en doen we een onderzoek op verzoek naar goede opleidingen. Op deze wijze wordt een onderzoek op maat ingericht.
Voor deze instellingen organiseren we aparte informatiebijeenkomsten, waarbij ook de contactinspecteur en de onderzoeksleider aanwezig zullen zijn. De twee instellingen die in de eerste tranche zitten, ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.
Colofon
Inspectie van het Onderwijs
Postbus 2730