< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Taalnieuws

Taalvaardigheid verschilt per branche

In Nederland hebben 700.000 werknemers moeite met lezen en schrijven. De mate van geletterdheid verschilt aanzienlijk per branche. Dit onderzocht EBCO in opdracht van het ministerie van SZW. Sectoren met een gemiddeld hoog percentage laaggeletterde medewerkers zijn onder meer de schoonmaakindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, reparatie en handel van auto’s en motorfietsen, de bouw en horeca. 

Lees het volledige onderzoek hier.

Geletterdheid per regio

Ken uw cijfers! Hoeveel mensen in uw regio hebben moeite met taal? In deze publicatie vindt u naast lokale cijfers voor gemiddelde geletterdheid en het percentage laaggeletterdheid ook de handvatten om deze cijfers te interpreteren voor uw gemeente. De cijfers zijn ook terug te vinden op waarstaatjegemeente.nl.

Zet in op Taal!

Bekijk de Toolkit van het Taalakkoord

De toolkit van het Taalakkoord is bedoeld voor bedrijven of belangenorganisaties die willen investeren in taal.

 

Deze toolkit laat u op eenvoudige wijze zien hoe u zelf aan de slag kunt gaan met het starterspakket of hoe u de boodschap van het Taalakkoord via uw eigen communicatiekanalen naar buiten kunt brengen met tools voor ambassadeurs.

Inspiratie

Veel bedrijven zijn al aan de slag met het verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid van hun medewerkers. Zij hebben hun aanpak uitgedacht, beproefd en verder ontwikkeld. Er zijn lessen geleerd en successen gevierd. Het is niet nodig het wiel helemaal opnieuw uit te vinden.

Laat u inspireren door de mooie ervaringen van werkgevers en hun medewerkers.

Doe mee met het Taalakkoord

Wilt u zich ook inzetten voor taal op de werkvloer? Bekijk hier hoe u meedoet aan het Taalakkoord!

Colofon

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Ook aanmelden voor de Nieuwsbrief? Klik hier!

Mail ons uw vragen en opmerkingen: PostbusTaalakkoord@minszw.nl.