< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Zet in op Taal!

Doe mee met het Taalakkoord!

Wilt u zich ook inzetten voor taal op de werkvloer? Bekijk hier hoe u meedoet aan het Taalakkoord!

Taalnieuws

Meer uitzendorganisaties ondertekenen Taalakkoord

Inmiddels hebben uitzendorganisaties Randstad, Adecco, MatchHQ, SWA InPerson en Driessen HRM het Taalakkoord ondertekend. Volgens deze uitzendorganisaties draagt goede taalbeheersing van medewerkers bij aan bredere inzetbaarheid. Lees hier het hele artikel.

Praatplaat voor werkgevers

Verken met de praatplaat over taal  WIE in uw omgeving actief is op het terrein van taal en WELKE ROL men vervult. Er zijn veel actoren die vanuit verschillende perspectieven werken aan het verbeteren van taalvaardigheid. Met deze praatplaat helpen wij u grip te krijgen op deze wereld. Lees meer.

Taalvaardigheid randvoorwaarde innovatie

Als werknemer moeten je kennis en vaardigheden compatibel blijven met de toegenomen functie-eisen, zoals het kunnen gebruiken van digitale technologie en communicatiemiddelen. Periodiek opscholen of omscholen is noodzakelijk om bij te kunnen blijven: een leven lang leren. In die zin is taalvaardigheid randvoorwaardelijk voor innovatie. Lees het hele artikel hier.

Save the date!

8-15 oktober - Week van het Nederlands

Van 8 tot en met 15 oktober 2016 vindt de tweede Week van het Nederlands plaats. Bedrijven en organisaties laten in de Week van het Nederlands met verschillende activiteiten zien dat het Nederlands een levendige en aantrekkelijke taal is. De Taalunie wil op deze manier het belang van het Nederlands onder de aandacht brengen.

Taalweetje

Taal en muziek concurreren om hersenkracht

Taal en muziek delen dezelfde machinerie in het brein. Het suggereert dat liefde voor muziek meelift op ons taalvermogen. Zowel taal als muziek gebruiken dezelfde hersencircuits, die bedoeld zijn om structuur te ontdekken in een opeenvolging van klanken. Lees hier meer.

Snellezen gaat ten koste van tekstbegrip

Volgens Amerikaanse psychologen gaat snellezen altijd ten koste van tekstbegrip. Er zijn de afgelopen decennia verschillende methoden bedacht om teksten sneller door te nemen, maar hierdoor daalt  het gedetailleerde tekstbegrip. Snellezen zou vooral nuttig zijn voor teksten die je minder goed hoeft te begrijpen. Lees hier meer over het onderzoek.

Colofon

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Mail ons uw vragen en opmerkingen: PostbusTaalakkoord@minszw.nl.

Ook aanmelden voor de Nieuwsbrief? Klik hier!