< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

7 december 2017

De bouw van de nieuwe zeesluis in Ijmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. Voor de volledige fotoreportage klikt u hier.
 

Inhoudsopgave

Op deze foto ziet u dat OpenIJ wapeningsstaal voor de wanden van het buitenhoofd van de nieuwe zeesluis aanbrengt. Op de achtergrond passeert een schip de Noordersluis. Tijdens de verbouwing blijft de winkel dus gewoon open.

Voor de bouw van de nieuwe zeesluis gebruiken we zo’n 25.000 ton wapeningsstaal. Qua gewicht staat dit gelijk aan 25.000 personenwagens.

Met behulp van 2.000 ankers van ieder zo’n 40 meter lang zet OpenIJ de diepwanden, het onderste deel van de wanden van de nieuwe zeesluis, vast in de ondergrond. Meer weten over diepwanden en hoe die worden gemaakt? U leest het hier.

Links de wapening voor de wanden van het binnenhoofd, in het midden de vloer en de wanden van de bouwkuip en rechts de Kanaaldijk in IJmuiden. De bouwkuip wordt nog steeds bemaald om er zeker van te zijn dat er geen water in komt.

Werkzaamheden aan de bouwkuip voor de drempel van het binnenhoofd. Een drempel is het onderste deel van een sluis waar de sluisdeuren op rusten. Hier verwijdert aannemersconsortium OpenIJ grond uit de buispalen d.m.v. airliften: door een buis met lucht en water op de bodem van de buispaal aan te brengen, komt vuil uit de buispaal omhoog en kan verwijderd worden. Na dit schoonmaken kunnen de buispalen worden afgestort met beton zodat zij druk van het water kunnen weerstaan.

Medegefinancierd door

Het project nieuwe grote zeesluis IJmuiden wordt medegefinancierd vanuit het CEF (voorheen TEN-T) programma van de Europese Unie.

Hoofdverantwoordelijk voor deze publicatie ligt bij de auteur. De Europese Unie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit document.

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat

Meer weten?

Kijk op: rijkswaterstaat.nl

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002 (weekdagen 07.00u - 20.00u, zon- en feestdagen 10.00u - 18.30u)