< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 1, Nummer 1, 12 november 2015

Het Ketelmeer en het Zwarte Meer maken deel uit van een prachtig natuurgebied rondom Flevoland: de Randmeren. Deze meren bieden veel mogelijkheden voor flora en fauna. Vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water legt Rijkswaterstaat ondiepe zones en eilandjes aan bij de randmeren. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de leefomgeving voor vissen, planten, waterdieren en vogels. 

 

Eilanden Zwarte Meer krijgen een naam

Voor de twee eilanden die we in het Zwarte Meer aanleggen is een namenwedstrijd uitgeschreven. Inwoners uit de omgeving Kraggenburg en Genemuiden konden van 30 augustus tot 1 oktober hun ideeën indienen, voorzien van een motivatie. In totaal zijn er 27 ideeën ingediend, een zeer gevarieerde oogst.

Lees meer

Vrijwilligers Natuurmonumenten bijgepraat

Op 24 september maakte Rijkswaterstaat met de vrijwilligers van Natuurmonumenten een boottocht naar de eilanden die we aanleggen in het Zwarte Meer. Tijdens de boottocht informeerden we de vrijwilligers over de aanleg van ondiepe zones. De vrijwilligers gebruiken de informatie bij de excursies die Natuurmonumenten organiseert. 

Lees meer

Innovaties

Wel eens gehoord van een damwandplankenwasmachine en een rietplagsnijmachine? Om het project in korte tijd uit te voeren werkt  hoofdaannemer Van den Herik samen met verschillende onderaannemers, die mooie oplossingen bedachten om het het werk vlot, veilig en schoon uit te voeren. 


Lees meer

Werk met werk maken

Volgend voorjaar worden de ondiepe zones van rietplaggen voorzien. Het uitzoeken van geschikt riet voor dit project is een specialistische klus. Hugo Coops van adviesbureau Scirpus vond geschikte rietvelden in de omgeving.

Lees meer

Planning

In maart en april hebben we belangstellenden en omwonenden geïnformeerd over de  projecten. Volgens de planning op dat moment zouden we in oktober klaar zijn met de aanleg van de ondiepe zones, helaas is dit niet overal gelukt. Een zomerstorm zorgde voor extra werk. Ook materiaalpech heeft voor vertraging gezorgd.

Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat

Deze nieuwsbrief gaat over de aanleg van ondiepe zones in het Ketelmeer en het Zwarte meer. Rijkswaterstaat legt de ondiepe zones aan in het kader van Kaderrichtlijn Water. Meer weten? Kijk dan op https://www.rijkswaterstaat.nl/water/wetten-regels-en-vergunningen/natuur-en-milieuwetten/kaderrichtlijn-water/index.aspx

Contact

Vragen? Stuur een mail naar marianne.greijdanus@rws.nl
U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002 (ma t/m zo 06.00u - 22.30u