< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

2 april 2015

 

Met deze nieuwsbrief informeren we u over de werkzaamheden in de Afferdense en Deestse Waarden. Rijkswaterstaat werkt hier aan een verbeterde waterveiligheid en mooiere natuur. Door innovatieve gebiedsmaatregelen verkleinen we de kans op natte voeten in de toekomst. Tegelijkertijd bieden we de natuur extra mogelijkheden om te groeien en te bloeien. De uiterwaarden worden zo een aantrekkelijke recreatieplek voor omwonenden. 

 

UITNODIGING publieksdag met expedities

Vincent Schoutsen

Kom genieten van het unieke rivierenlandschap waarin u woont! Rijkswaterstaat is met de gemeente Druten en andere partners begonnen met de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden. De Waal én de natuur krijgen hier meer ruimte. Het resultaat is een verbeterde waterveiligheid en een nog mooiere ‘achtertuin’ voor u als inwoner. Graag nodigen we u uit voor een expeditiemiddag op zaterdag 11 april van 12.00 tot 16.00 uur. Startpunt van alle expedities (treintje, huifkar of te voet) is De Tabaksplant op de Van Heemstraweg 33 in Afferden.
Kom zoveel mogelijk op de fiets. We hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen voor auto's.

Herinrichting in beeld

De schop ging daadkrachtig in de grond. Hoofdingenieur-directeur Joke Cuperus en de burgemeester van Druten, Luciën van Riswijk, gaven op maandag 23 maart het startsein voor de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden. Joke Cuperus: “Al in 1993 ontstonden de eerste plannen bij de gemeente Druten om de uiterwaarden opnieuw in te richten. Het hoogwater in 1995 was aanleiding om in de eerste plaats aan de waterveiligheid te werken, maar ook natuurontwikkeling bleef men duidelijk voor ogen houden. Het zijn complexe puzzels die zorgvuldig gelegd moeten worden en er zijn veel partijen bij betrokken. Nu komen jaren van nadenken, praten, oplossen en rekenen samen tot de grote finale. We zijn toe aan: doen!
Bekijk hier wat Rijkswaterstaat precies gaat doen in de Afferdense en Deestse Waarden

Wist u dat....

-De Afferdense en Deestse Waarden  een oppervlak hebben van 285 hectare?
-Rijkswaterstaat een nevengeul van 4,5 kilometer aanlegt en dat deze nevengeul net als de Waal zelf stroomt?
-Dat die meestromende nevengeul een perfecte kraamkamer is voor vissen, waardoor de visstand verbetert.
-Ongeveer 120 hectare uiterwaarden worden verlaagd, waardoor de waterstand minimaal 6 centimeter zakt?
-Er 158 hectare nieuwe natuur ontstaat en dat het natuurgebied voor voetgangers toegankelijk is?
-Dat er beschermde diersoorten leven in dit landschap zoals de das, de kamsalamander, de rugstreeppad en verschillende soorten vleermuizen?

Hobbyfotografen leggen metamorfose vast

Maar liefst 8 hobbyfotografen reageerden enthousiast op onze oproep om de metamorfose van de uiterwaarden in beeld te brengen. Zij zijn sinds enkele weken aan de slag en lopen regelmatig het gebied in om vast te leggen wat hen opvalt. Wij ontvingen al geweldige foto’s van gevelde bomen die worden gesnipperd, de graafmachine die vastzit in het moeras en de indrukwekkende kranen. De fotografen is geen moeite teveel, getuige de mail van Harry Muilman: “Afgelopen vrijdag heb ik tot aan mijn nek in de modder gezeten, met als resultaat een prachtige serie foto’s. Goede foto’s maken is gewoon keihard werken!”
Rijkswaterstaat wil in het najaar een foto-expositie organiseren in de gemeente Druten waarbij we de mooiste foto’s tentoonstellen. U kunt de beeldreportage blijven volgen op twitter of facebook 

Samen op pad

Sommige wegen in de uiterwaarden zijn door de diepe kuilen steeds lastiger begaanbaar geworden. Hoogste tijd voor aannemer Boskalis om de wegen wat te egaliseren. Dat betekent dat Rijkswaterstaat op 11 april een expeditiemiddag kan organiseren waarbij huifkarren en treintjes het gebied in kunnen. Op zondag 12 april vindt in dit gebied de Drutenloop plaats. Buitensporters kunnen nu dus ook veel beter hun trainingsrondjes maken voor deze halve marathon!

Nieuwe bewoner

Begin maart ontdekten we een nieuwe bewoner in de uiterwaarden. De das, een beschermde diersoort, heeft hier een paar mooie burchten gebouwd. Slim bekeken van deze pionier, want uiteindelijk ontstaat hier een prachtig natuurgebied. De das zit vast eerste rij! Bij de uitvoering van de werkzaamheden houdt Rijkswaterstaat vanzelfsprekend rekening met dit dier. In samenwerking met ecologen en de experts van Das & Boom wordt bekeken hoe we het beste kunnen omgaan met de das.

Colofon

Afzender

Dit is een nieuwsbrief van het project Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden van Rijkswaterstaat

Contact

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur een mail naar adw@rws.nl

Volgende editie

De volgende nieuwsbrief verschijnt in juni.
Altijd op de hoogte? Volg ons op twitter