< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

28 juni 2018

Met deze nieuwsbrief informeren we u over de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden. Rijkswaterstaat legt hier een nevengeul en twee kleinere geulen aan en verlaagt delen van de uiterwaarden. Het gebied kan hierdoor water uit de Waal bij een hoge waterstand beter opvangen en sneller afvoeren. De herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden biedt ook kansen voor nieuwe natuur. Door schoon en gezond water voelen planten en dieren, die in en om de rivier leven, zich beter thuis. Het project is naar verwachting medio 2019 gereed.

 

‘De Waal is een machtige werkrivier’

Frans Kuyff uit Heesselt wandelt vaak met zijn drie honden door het uiterwaardengebied. Nu er werkzaamheden van Rijkswaterstaat zijn, loopt hij liever over de boerengrond achter de dijk. Hij hoopt snel weer door een mooi uiterwaardengebied te kunnen lopen.

Een Rotterdammer in de Betuwe...

‘De luchten zijn kleine schilderijtjes’

Karin Gruson wandelt bijna dagelijks minimaal een half uur over de dijk. Ieder seizoen heeft volgens haar zijn charme. Ze vindt de Heesseltsche Uiterwaarden het mooiste als er hoogwater is en de rivier echt zijn krachten laat zien. Dan moeten enkele gezinnen zelfs per bootje naar hun huis.
Waarom is Karin in Heesselt gaan wonen?

‘Oude eiken op rivierklei, heel bijzonder’

Fietsers Bert Zeilstra en zijn vrouw kijken hun ogen uit in de Heesseltsche Uiterwaarden. Het idee van ruimte voor de rivier spreekt Bert erg aan: het is goed om het water de vrije loop te laten. In Nederland hoeven we niet altijd alles in de hand te hebben.
De inspiratie van Bert...

‘Ik ruim de rommel op die mensen soms achterlaten’

Arjaan Gijsberts houdt van de diversiteit van de uiterwaarden en ruimt er vaak de rommel op die mensen achterlaten. Hoewel hij is dol is op de natuur, vindt hij ook dat die wat beter onderhouden moet worden.
Het groeit alle kanten op...

‘Dit is Nederland op zijn mooist’

Wandelaars Hans en Sonja zijn vanuit Noord-Brabant een dagje naar de Heesseltsche Uiterwaarden getogen. Zie zien wat herinrichting van een natuurgebied kan doen: in Eindhoven hebben ze een aantal jaren geleden de Dommel verlegd.
Komen hier ijsvogels...?

Werk in uitvoering

Het wordt geleidelijk aan rustiger in de Heesseltsche Uiterwaarden. Aannemer Martens en Van Oord heeft een groot deel van het werk inmiddels afgerond. Veel machines en rijplaten zijn afgevoerd. Het afwerken van de grote nevengeul gaat nog door tot in de herfst. Ook moet er nog een klein deel van het strangengebied worden afgemaakt. Dit kan pas worden uitgevoerd na afronding van de procedure voor de onteigening van twee particuliere percelen.

Nadat de vergunningen definitief zijn, plaatsen we in het najaar de rasters, poorten en de loopbrug bij de langsdam. Aansluitend aan het grondwerk van het strangengebied, installeren we de drijvende verbinding in het strangengebied, één van de toegangen tot de  Heesseltsche Uiterwaarden.

Publieksdag 22 september

Op zaterdag 22 september is er weer een publieksdag over de Herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden. Rijkswaterstaat organiseert deze in samenwerking met aannemer Martens en Van Oord, Staatsbosbeheer, Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Tieler- en Culemborger Waarden (VANL-TCW).
De publieksdag start om 13.00 en duurt tot 17.00 uur. Nadere informatie over de locatie en het programma volgt na de zomervakantie.

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden.

Meer informatie

Blijf op de hoogte via onze website en ons twitterkanaal

Contactgegevens

Nico van den Berg,
omgevingsmanager
nico.vanden.berg@rws.nl