< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

10 oktober 2016

Het is vandaag de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Door heel Nederland vinden, voor het achtste jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
 

Ook voor FMH is duurzaamheid een belangrijk thema. Wij vervullen een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door duurzaam in te kopen, afval te scheiden, energieverbruik te beperken en hergebruik van materialen te stimuleren.

 

Bij SZW, EZ en IenM worden vandaag verschillende activiteiten georganiseerd . Als je meer hierover wilt weten, kijk dan op Rijksportaal
 

Heb je ideeën of wil je meer informatie over duurzaamheid? Kijk dan op onze themapagina duurzaamheid,neem contact op met Henri Franken of stuur een mail naar de Postbus Duurzaamheid FMH.

Duurzaam inkopen

Bloemen

FMH probeert zo veel als mogelijk is een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving en verwacht dit ook van de leveranciers. Een belangrijk moment waar FMH invloed uit kan oefenen op duurzaamheid is bij de aanbesteding van diensten en middelen.

Lees verder voor voorbeelden uit de praktijk

Pilot elektrisch rijden

Tesla met chauffeur

Medio maart dit jaar is FMH gestart met een pilot voor het elektrisch vervoer in het directie/VIP-segment. Twee leden van de ambtelijke top van EZ worden sinds die tijd vervoerd in twee volledig elektrische dienstauto’s. Vanaf eind maart
vervoert FMH ook Jaap Uijlenbroek, de DG Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk, met een volledig elektrische auto.

 

De duurzame binnentuin bij EZ

Binnentuin EZ

Sinds september staat er 100 vierkante meter Plant-E in de binnentuin van Hof 2 bij EZ. De beplanting in de binnentuin sloeg na de renovatie (7 jaar geleden) niet aan; alles wat daar aan bodembedekking werd geplant, ging dood. Na veel onderzoeken bleek het enige dat restte, om de hele binnentuin leeg te halen, de kwaliteit van de bodem drastisch te verbeteren en opnieuw te beginnen. Het locatieteam van FMH heeft deze klus op zich genomen en de huidige tuin is het resultaat van een prima samenwerking met EZ en RVB.

 

Duurzame inzetbaarheid van mensen met een arbeidsbeperking

In het kader van de Participatiewet werkt de overheid aan het organiseren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. FMH is in samenwerking met verschillende ministeries meerdere initiatieven gestart om invulling te geven naar de vraag om duurzaam en toegesneden werk voor deze doelgroep.

In het Petit Café van de Resident bijvoorbeeld werken mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk in de horeca. Op de Turfmarkt en in de Hortoren zijn facilitaire etage assistenten aan de slag en bij EZ werken sinds kort hospitality medewerkers. Bij SZW wassen mensen met een beperking de dienstauto’s en reinigen zij toetsenborden.

Lees meer over deze initiatieven

Zelf meewerken aan een duurzame samenleving?

Lees dan de volgende tips even door.

 1. Besteed aandacht aan hergebruik van materialen: o.a. koffiebekers.
 2. Scheid afval zorgvuldig: Doe papier in de papiercontainers, restafval in de pantry afvalunits en koffiebekers  in de bekerbakken bij de koffieautomaat.
 3. ‘Bezint eer ge print’. Veel e-mails worden geprint, snel gelezen (of niet eens) en daarna weggegooid. Papier dat eenzijdig is bedrukt, kun je voor andere doeleinden gebruiken bijvoorbeeld om aantekeningen te maken of als tekenpapier thuis. Papieren afval gaat natuurlijk bij het oud papier. Wist je dat papier dat in de metalen container wordt verzameld circa 6 of 7 keer gerecycled kan worden tot nieuw papier?
 4. Zet je computer uit, als je een poosje van de werkplek af bent (opnieuw opstarten kost weinig tijd en bespaard veel energie).
 5. Gaat het licht niet vanzelf uit, doe het dan uit als je weggaat (bijvoorbeeld in kamers en de fietsenstalling).
 6. Zet je het raam open (waar dit kan), doe dan de verwarming of airco uit.
 7. Neem de trap in plaats van de lift.
  Een goed initiatief is te zien bij de entree van de Hoftoren. Daar leiden groene voetstappen naar het trappenhuis om het gebruik van de trap te stimuleren. Op elke etage hangt een poster waarop staat hoeveel minuten je moet traplopen om bepaald voedsel te verbranden.
 8. Laat de auto thuis en kom met OV, fiets of "benenwagen".
   
Tenslotte: het kabinet verwacht van de bedrijfsvoering van het Rijk dat deze duurzaam is en dus een vliegwiel kan zijn voor het beleid dat het kabinet voorstaat. In een korte film over duurzaamheid in de bedrijfsvoering binnen het Rijk zie je hoe hieraan gewerkt wordt.

Colofon

Heb je ideeën of wil je meer informatie over duurzaamheid? Neem dan contact op met themahouder duurzaamheid Henri Franken of PostbusFMHDuurzaamheid@rijksoverheid.nl.