< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 2015, Nummer 4, 18 december 2015

Het Consulaat-Generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten op het gebied van automotive en (e)mobility in Duitsland. We horen graag meer over uw ervaringen met deze of andere hightech sectoren in de kansrijke regio Zuid-Duitsland en wensen u prettige feestdagen en een goed 2016!

Nederland als voorbeeld op het gebied van elektromobiliteit

Op 26 november j.l. kwam de Duitse parlementaire werkgroep voor elektromobiliteit bijeen in de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Rond 80 beleidsmakers uit de sector spraken over mogelijke maatregelen om elektromobiliteit in Duitsland te bevorderen.

Lees meer

Koningsdag 2016

Op 28 april 2016 organiseert het Consulaat-Generaal te München in samenwerking met de Duits-Nederlandse zakenclub (Deutsch-Niederländisches Geschäftsforum e.V.) het jaarlijkse netwerkontvangst t.g.v. Koningsdag. Genodigde gasten zijn klanten en/of potentiële klanten van sponsoren, contacten van het Consulaat-Generaal uit het Beiers/Duitse en Nederlandse bedrijfsleven, de Beierse politiek, pers en o.a. contacten van de DNG. In navolging op de netwerkontvangst 2015 welke in het teken stond van Zuid-Nederland (Provincies Noord-Brabant en Limburg) zal dit keer Oost Nederland (regio Twente) acte de présence geven. Locatie is dit keer slot Nymphenburg.
Meer informatie onder telefoonnummer +4989206026715 of via e-mail: mun-ea@minbuza.nl

Geslaagde Zuid-Duitsland presentatie op de Duitslanddag!

De eerste Duitsland-dag welke werd georganiseerd door de DNHK, is met meer dan 800 bezoekers als geslaagd te beschouwen. Het Consulaat-Generaal München, twee ondernemers en het NBSO Frankfurt stonden klaar om in de workshop “Zakendoen in hightech Zuid-Duitsland” met de deelnemers van gedachte te wisselen.

Lees meer

Strenge CO2-richtlijnen zijn bevorderlijk voor markt elektromobiliteit

Regio’s waarin elektromobiliteit financieel wordt ondersteund of waar strenge CO2 richtlijnen gelden, hebben een sterkere markt wat betreft de verkoop van elektro-auto’s. Nederland is daar, naast Noorwegen en Engeland een voorbeeld van, aldus Klaus Fröhlich, leidinggevende van ontwikkeling bij BMW. Bij BMW rolt inmiddels de derde generatie met elektro-aandrijving van de band, maar sinds de IAA is duidelijk, dat zowel Audi als ook Porsche attractieve elektro-auto’s op de markt zullen brengen. Mercedes wil ook een elektro-auto produceren.

Bron: Automobilwoche

Productie van BMWs nieuwe MINI Cabrio in Nederland

Al in oktober verschenen er berichten dat BMW een deel van de productie van de MINI Cabrio gaat plaatsen in het Nederlandse Born. Begin december is de productie van deze auto officieel gestart. Naast de 3-deurs MINI is dit het tweede model dat hier wordt geproduceerd. De reden voor deze standplaats is de goede ervaring met het hoge kwaliteitsniveau en afleverbaarheid van de 3-deurs MINI, de constructieve samenwerking en de korte afstand naar de Britse MINI-fabrieken.
Meer informatie is te vinden op de website van VDL Nedcar.
 
Bronnen: VDL Nedcar, automobil-produktion, BMW (foto)

Succesvolle IAA 2015!

Na een jaar van voorbereiding was het dan zover: De Holland High Tech Suppliers Stand op de IAA 2015. AutomotiveNL en RAI Industry Platform verzorgden het Nederlandse paviljoen waar de unieke samenwerking tussen onderwijs, overheid en het bedrijfsleven (triple helix) van de Nederlandse Automotive sector volledig tot zijn recht kwam. Dit alles mede mogelijk gemaakt door Holland High Tech en ondersteund door het Consulaat in München en het NBSO in Frankfurt.

Lees meer

München subsidieert e-voertuigen tot 5500 euro

De grootste stad in Zuid-Duitsland stelt ruim 22 miljoen euro ter beschikking om de aanschaf van elektrische voertuigen in München aan te sporen. Zo kunnen (industriële) bedrijven, zzp’ers en instanties die de algemene belangen behartigen in aanmerking komen voor tot wel 5500 euro per voertuig.

Lees meer

Ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit groot thema onder experts

De opeenhoping van seminars, workshops en bijeenkomsten op het gebied van mobiliteit laat zien hoe belangrijk dit thema op het moment is. Het Consulaat-Generaal in München pikt geregeld wat informatiebijeenkomsten eruit om aanwezig te zijn en levert ook actief een bijdrage door sprekers te leveren om Nederland op deze manier voor een goed voetlicht te brengen.
Een voorbeeld hiervan zijn de bijeenkomsten die op regelmatige afstand door de Industrie und Handelskammer (IHK) Nürnberg in coöperatie met andere IHK’s en bedrijven worden georganiseerd.

Lees meer

Interessante bijdrage van Nederland aan de eCarTec in München

De eCarTec vond ook dit jaar weer plaats – van 20 tot 22 oktober opende zij haar deuren op de Messe München en zorgde met de World Mobility Summit en de e-Monday bijeenkomst voor bijzondere hoogtepunten. Met ruim 400 vertegenwoordigers uit 20 landen en ca. 12.000 internationale bezoekers, behoort de eCarTec tot de wereldwijd toonaangevende beurzen voor nieuwe mobiliteitsconcepten met een oogmerk op elektromobiliteit en hybride mobiliteit.

Lees meer

Digitaal testveld op de A9

Het besluit de A9 tot digitaal testveld te maken werd al in september dit jaar getekend. Het project richt zich op het geautomatiseerde rijden, car-to-car communicatie en car-to-infrastructure communicatie. Sensors, digitale kaarten en echt-tijd communicatie komen hierbij te pas; databeveiliging behoort tot de prioriteiten.
Het doel? Voornamelijk gaat het erom knelpunten te ontlasten en op deze manier ongevallen te voorkomen. Bijkomende aspecten kunnen waarschuwingen bij spookrijden zijn. Dit digitale testveld staat open voor geïnteresseerde bedrijven en onderzoeksinstellingen. Meer informatie is te vinden via de website van het bmvi (Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur). Vragen over dit thema kunt u sturen aan koaf@bmvi.bund.de.

Bron: BMVI

Nederland partnerland bij World of Energy Solutions 2015 in Stuttgart

Van 12 tot en met 14 oktober 2015 presenteerde Nederland de provincie Noord-Brabant, centrum van elektrische en slimme mobiliteit, op de WORLD OF ENERGY SOLUTIONS (WES).

Lees meer

Beurzen en evenementen in 2016

Ook in 2016 speelt een aantal beurzen weer een belangrijke rol. Te noemen zijn hier de grootste industriebeurs op de Hannover Messe in april, waar de Partners for International Business "Zuid- en West-Duitsland" en "van Amsterdam naar Berlijn" aanwezig zullen zijn. Daarnaast is Nederland ook in februari op de E-World en in september op de IAA vertegenwoordigd, onder andere weer door de RAI. Voor een overzicht kunt u terecht op onze website.

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de economische afdeling van het Consulaat-Generaal der Nederlanden in München.

Heeft u vragen of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief? Laat ons dat per e-mail weten via mun-ea@minbuza.nl.

Een overzicht van activiteiten en bijeenkomsten is te vinden via onze agenda.