< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 2015, Nummer 3, 18 september 2015

Het Consulaat-Generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten op het gebied van automotive en (e)mobility in Duitsland. We horen graag meer over uw ervaringen met deze of andere hightech sectoren.

Vooral de kansrijke regio Zuid-Duitsland biedt volop mogelijkheden. Helpt u ons de BV Nederland goed voor het voetlicht te brengen?

Is Beieren fit voor de toekomst?

Beieren heeft een levendige economie, hoewel het land arm is aan grondstoffen en verhoudingsgewijs hoge arbeidskosten heeft; het BBP en werkeloosheidscijfer zien er goed uit. De toekomstraad van de Beierse economie geeft aan, dat de grootste uitdagingen op het gebied van digitalisering, globalisering, demografische ontwikkeling en energie, hulpbronnen en klimaat liggen. Oplossingen kunnen worden gevonden door economie en wetenschap nog meer samen te laten smelten.
De belangrijkste branches zijn vooralsnog automotive en machinebouw. Voor wat betreft deze sectoren, is het noodzakelijk een nog beter netwerk op te bouwen en zich bovendien op meerdere sectoren te richten. Ook research&development is van belang om tot de marktleiders te blijven horen.
Deze positieve economische indicatoren zijn geen garantie voor eveneens succesrijke start-up’s, een digitale infrastructuur en een uitstekend opleidingssysteem, aldus een onderzoek van McKinsey.

Meer informatie is te vinden via Is Beieren fit voor de toekomst?
 
Bronnen: BR Nachrichten, Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft

Vind een handelsvertegenwoordiger voor de Zuid-Duitse markt!

Handelsbemiddelingsbijeenkomsten in Nürnberg (Beieren) en Villingen-Schwenningen (Baden-Württemberg) zijn dé kans voor bedrijven om handelsvertegenwoordigers op en voor de Duitse markt te ontmoeten. Bovendien kunt u zich hier informeren over juridische aspecten m.b.t. het werken met een handelsvertegenwoordiger.

Het Consulaat-Generaal München organiseert twee handelsbemiddelingsbijeenkomsten (13.00-17.00 uur):

- 19 oktober 2015 in Nürnberg en

- 20 oktober 2015 in Villingen-Schwenningen, in samenwerking met het NBSO Stuttgart

Lees meer

Vijf trends te verkennen in de automotive sector

De aankomende jaren zullen gekenmerkt zijn van grote veranderingen in de automotive sector. Leveranciers zullen vooral te maken krijgen met een focus op elektrische modellen, connectiviteit, autonoom rijden, smart industrie en nieuwe materialen.

Lees meer

Zulieferer Innovativ: Geslaagde presentatie van het Nederlands bedrijfsleven

Tijdens het 27ste jaarcongres “Zulieferer Innovativ” op 6-7 juli 2015, werd Nederland in de BMW Welt München vertegenwoordigd door de Nederlandse bedrijven Autonational, DSM, Eurocarbon, Fier Automotive, Ionbond en Polyscope samen met LIOF en het Consulaat-Generaal München. Zulieferer Innovativ stond dit jaar in het teken van mobiliteit in de toekomst.

Lees meer

Kansen in hightech Zuid-Duitsland

Op 23 september vindt de Duitslanddag plaats in Utrecht, waar het Consulaat-Generaal München en de Netherlands Business Support Offices in Frankfurt en Stuttgart informeren over Nederlandse economische belangen in Zuid-Duitsland.
Meer informatie is te vinden via: www.duitslanddag.nl

Een derde van de Duitsers positief over zelfrijdende auto

Duitse autofabrikanten staan wereldwijd op nummer één wat betreft de ontwikkeling en introductie van zelfrijdende auto´s op de Duitse markt. Dit blijkt uit onderzoek, doorgevoerd door de Strategieberatung Roland Berger en de Forschungsgesellschaft Kraftfahrwesen mbH Aachen. Reden hiervoor is het Duitse aanbod van deels geautomatiseerde functies zowel bij premiummodellen, als ook in het volumesegment.

Lees meer

20-22 oktober: eCarTec met e-Monday bijeenkomst in München!

Van 20 tot 22 oktober vindt de eCarTech Munich plaats in München, dé internationale beurs voor elektro- en hybride mobiliteit.
Tijdens de “World Mobility Summit” spreekt Consul-Generaal Peter Vermeij met Baerte de Brey van de stichting ElaadNL onder de titel “E-Mobility in the Netherlands: Ready to cooperate”. Daarnaast zal een e-Monday netwerkbijeenkomst op 21 oktober in het teken van Nederland staan. Twee Partners for International Business e-mobility stellen zich hier met een aantal deelnemers aan het publiek voor.
Meer informatie vindt u via: www.ecartec.com

Nieuw systeem voor handherkenning op het stuur

Er is een waarschuwingssysteem ontwikkeld door Guttersberg Consulting (automotive) dat de continuïteit in de activiteit van de bestuurder met het stuur controleert - en in noodsituaties ook intervenieert. Hierbij speelt het geen rol of er met de handen, vingers of eventueel alleen met de knieën wordt gestuurd.
Het systeem van sensoren dient ook voor zgn. “Hot-Spot Posities” gebruikt te kunnen worden, bijvoorbeeld voor applicaties als bellen, knipperlicht, navigatie, noodgeval en entertainment.

Bronnen: guttersberg.de, automobil-industrie

Online platform elektromobiliteit Beieren

Het online platform elektromobiliteit Beieren geeft een gedetailleerd beeld van de Beierse know-how in de sector elektromobiliteit. Alle in Beieren gevestigde bedrijven en wetenschappelijke instanties met activiteiten en competenties in de sector elektromobiliteit, zijn/kunnen hierin worden opgenomen. Op deze manier maakt de nieuwe online database het makkelijker voor geïnteresseerde bedrijven om snel en doelgericht te zoeken naar geschikte partners voor projectconsortia en netwerken.
Al meer dan 500 bedrijven en instanties uit Beieren hebben een profiel aangemaakt.
Zie de website voor meer informatie: http://www.elektromobilitaet-bayern.de/

Bron: elektromobilitaet-bayern.de

Holland hightech automotive suppliers bij IAA 2015

De IAA in Frankfurt wordt door insiders gezien als meest belangrijke beurs voor automobielindustrie ter wereld. Het RAI Industry Platform en AutomotiveNL zijn er met een stand vertegenwoordigd: Holland High Tech Automotive Suppliers.
De stand (400m2) is er tijdens de twee persdagen (15 en 16 september) en de daarop volgende vakdagen (17 en 18 september) en is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van RVO – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bezoekers van de IAA zijn van harte welkom om een bezoek te brengen aan het Holland paviljoen (Stand F27/Hal 4.1). Tevens vindt er op donderdag 17 september in samenwerking met het Consulaat-Generaal München en het NBSO Frankfurt van 16 tot 19 uur een netwerkborrel plaats.
Meer informatie via Holland hightech automotive.

Bron: Consulaat-Generaal van Nederland in München

Ontmoet Zuid-Duitse ondernemers bij World of Energy Solutions

De WORLD OF ENERGY SOLUTIONS (WES) in Stuttgart is dé vakbeurs voor energieopslagsystemen en elektrische mobiliteit.

Elk jaar worden hier de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van mobiliteit voorgesteld: energieopslagsystemen, waterstof- en brandstofceltechnologie en elektrische mobiliteit. Gedurende drie dagen vinden er beursactiviteiten, conferenties, seminars, workshops en matchmaking plaats.

Lees meer

Deelstaat Baden-Württemberg maakt tempo bij elektromobiliteit

Die auto-industrie voldoet, in samenwerking met de hogescholen in Baden-Württemberg, aan de condities om bij toekomstige mobiliteitsconcepten tot de besten te behoren.

Mobiliteit en innovatie zijn om verschillende redenen grote thema’s. Een ontwikkeling hierin kan een bijdrage leveren aan de “Energiewende” en tevens de CO2-uitstoot in het verkeer reduceren. Bovendien zijn de thema’s mobiliteit en toegankelijkheid belangrijke onderwerpen als het gaat om landelijk gebied. De regering van Baden-Württemberg steunt dan ook 20 e-mobiele modelprojecten, die op dit moment een testfase doorlopen in landelijke gemeenten.

Lees meer

Omzet van BMW in China daalt

De autofabrikant BMW heeft de vooralsnog dalende omzet in China niet kunnen stoppen. In augustus was er een daling van 1,4 procent. In juli dit jaar was dit percentage zelfs hoger. Hoewel de Chinese afzetmarkt voor auto’s aan de zwakke kant is, hebben Daimler en Porsche het er minder moeilijk dan BMW. Zowel de afzet van Daimler, als ook van Porsche nam toe. Ook op de wereldwijde markt vertekende Porsche een plus van ruim 19 procent, Daimler een plus van ruim 17 procent (voor de merken Mercedes-Benz en Smart) en BMW een plus van ruim 7 procent. (percentages voor augustus)
 
Bronnen: automobilwoche.de, welt.de
(Foto: bmw brilliance)

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de economische afdeling van het Consulaat-Generaal der Nederlanden in München.

Een overzicht van activiteiten en bijeenkomsten is te vinden via onze agenda.

Heeft u vragen of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief? Laat ons dat per e-mail weten via mun-ea@minbuza.nl.