< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 2016, Nummer 1, 25 mei 2016

Het Consulaat-Generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten op het gebied van automotive en (e)mobility in Duitsland. We horen graag meer over uw ervaringen met deze of andere hightech sectoren in de kansrijke regio Zuid-Duitsland!

Succesvolle missie naar Beieren!

Van 12 tot 14 april 2016 bracht een Nederlandse economische delegatie o.l.v. Lilianne Ploumen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een bezoek aan Beieren. De bedrijven en organisaties die mee waren, waren onderverdeeld in vijf clusters: Agri & Food, MedTech & Health, Smart Industry, Logistics en Urban Mobility & Automotive. Ook het Koningspaar was bij uitgezochte momenten van deze reis aanwezig en zorgde voor geanimeerde gesprekken en prachtige fotomomenten.

 

Het programmaonderdeel van de Urban Mobility / Automotive delegatie vond op woensdag 13 april in de BMW Welt plaats, in het bijzijn van het Koningspaar. Het bedrijf viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum. Geboden werden een seminar, diverse showcases en matchmaking gesprekken.

Lees meer

Partners for International Business en MunichExpo

Tijdens de economische missie hebben de Partners for International Business Zuid- en West-Duitsland een Letter of Intent voor een drie-jarige samenwerking met MunichExpo getekend. Hierbij gaat het om een coöperatie bij beurzen (eMove360), conferenties en maandelijkse info-bijeenkomsten.
 
Over de uitkomsten van dit samenwerkingsverband zullen we u op de hoogte houden via deze nieuwsbrief en de website van het Consulaat-Generaal.

Hannover Messe 2016

Ook dit jaar weer was Nederland op de Hannover Messe vertegenwoordigd. De grootste industriële beurs ter wereld vond plaats van 25 t/m 29 april 2016 – deze keer met de Verenigde Staten als partnerland en president Obama als eregast. Van Nederlandse kant was onder andere minister-president Mark Rutte aanwezig.
In hal 27 stond het Holland Energy & E-Mobility House, met als deelnemers o.a. Cleantron, Ecovat Werk, Emods, Fier E-mobility Partners, Lovink Enertech, Micro Turbine Technology, New Cosmos-BIE, Team Elektrisch rijden, Team FAST en het STORM-Team van de TU Eindhoven.
Ook in andere hallen waren Nederlandse stands opgezet in samenwerking met Brainport Industries, Holland Innovative, Koninklijke Metaalunie, Mikrocentrum en Nevat, Hannover Consultancy en de ministeries van Economische- en Buitenlandse zaken.
Meer informatie over de deelname aan de beurs is te vinden via Cleantechholland en Dutch Industrial Supply

Duitsland ondersteunt elektromobiliteit!

Duitsland stelt geld ter beschikking voor de aanschaf van nieuwe elektrische en hybride auto’s. Het thema elektromobiliteit is internationaal veelbesproken en geldt als belangrijk onderdeel bij de thema’s klimaatverandering, geluidsoverlast en luchtkwaliteit in de steden.

Er staat in totaal een bedrag van 1,2 miljard euro aan financiële middelen bereid ter ondersteuning. Dit geld komt voor 50 procent uit het „Energie- und Klimafonds” dat door het Ministerie van Economie (Bundeswirtschaftsministerium) wordt beheerd. De andere helft komt uit het bedrijfsleven. Tot nu toe hebben BMW, Daimler, Kia, Nissan, Renault en Volkswagen hun bijdrage officieel bevestigd.

Lees ook over de ondersteuning van de stad München

Top 100 toeleveranciers met Duits aandeel

De branche voor toeleveranciers is opnieuw gegroeid: In vergelijking tot 2014, steeg de omzet in 2015 met 14 procent. Inmiddels staan er drie Duitse bedrijven in de top 10: Bosch, Continental en ZF.
In de top 100 staan maar liefst 17 Duitse bedrijven. De volgorde is vastgesteld door Berylls Strategy Advisors op basis van de behaalde omzet in 2015. McKinsey gaat ervan uit, dat het marktvolume tot 2020 tot wel twee biljoen euro kan stijgen – een verdubbeling ten opzichte van 2013. De ranking is in te zien via het Statistik-Portal.
 
Bron: Produktion.de, Statista

Audi & het Schaufenster Elektromobilität

Schaufenster Elektromobilität“ is een stimuleringsprogramma dat in het kader van het regeringsprogramma elektromobiliteit door de Bondsrepubliek Duitsland in 2011 werd aangenomen. Men beoogt ermee, de Duitse competenties in de sectoren elektrovoertuigen, energievoorziening en verkeerssystemen zowel in uitgezochte als ook in grote regionale projecten en pilots te verwerkelijken. Het gaat hierbij om overkoepelende samenwerkingsverbanden van overheid, industrie en wetenschap. Innovatieve elementen van elektromobiliteit worden op deze manier getest en voor publiek toegankelijk gemaakt. Het uiteindelijke doel is het genereren van impulsen voor de nationale en internationale vraag. Het totale bedrag dat hiervoor is uitgetrokken, is ca. 300 miljoen euro. Tussen 2012 en 2016 zijn er 90 gezamenlijke projecten gerealiseerd.

Lees meer

Vijf Duitse autoproducenten van Dieselgate betroffen

Audi, Porsche, Mercedes, Volkswagen en Opel roepen 630 000 voertuigen terug. Met uitzondering van BMW, zijn alle Duitse autoproducenten betrokken bij de Dieselgate. Verkeersminister Dobrindt had onderzoek laten verrichten n.a.v. de afgelopen jaar bekend geworden misstanden bij Volkswagen. Er werd echter bij geen van de onderzochte modellen eenzelfde installatie gevonden als bij VW. Deze installaties zijn toegestaan indien ze nodig zijn om de motor te beschermen voor beschadiging of bij een ongeval, om op deze manier de rijvaardigheid van het voertuig te garanderen. Maar bij ongeveer de helft van de onderzochte auto’s wordt eraan getwijfeld, of deze apparatuur wel nodig is. Ook een hele lijst van buitenlandse autoproducenten hoort hierbij. In totaal gaat het om 17 merken.
Bij de vrijwillig teruggeroepen 630 000 voertuigen wordt de reiniging van de uitlaatgassen verbeterd. Deze wordt namelijk vaak uitgezet door de autobouwers, als de buitentemperatuur tot onder een bepaald minimum daalt.
 
De reden achter de Dieselgate is de crisis die in de autoindustrie heerst, zo de Süddeutsche Zeitung. Niet alleen in Duitsland, waar deze industrie belangrijkste werkgever is, staan zowel de branche als ook de toeleveranciers enorm onder druk.
 
Bron: sueddeutsche.de, zeit.de, automobilwoche.de

Autonoom rijden

In auto’s op Duitse wegen moeten meer automatische driver assistance systemen kunnen worden gebruikt. Dit vindt het Bondskabinet en heeft daarom medio april een voorstel van verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) aangenomen. Hij ziet in het geautomatiseerde rijden met connectivity de grootste mobiliteitsrevolutie sinds de uitvinding van de auto.

Het voorstel moet de juridische basis uitbreiden, waardoor computers zelfstandig nieuwe rijopdrachten mogen overnemen. Verder wil men het begrip ‘bestuurder’ zo ver aanpassen, dat een computer gelijkgesteld wordt aan een mens. Belangrijk is, dat de bestuurder op elk moment het stuur kan overnemen. De verantwoording ligt dus te allen tijde bij de bestuurder.

Lees meer

Grootste autoproducent wereldwijd leidt miljarden verlies

De Dieselgate heeft tot miljarden verlies geleidt bij Volkswagen: Afgelopen jaar nog een winst van 10,85 miljard – nu extra uitgaven van 16,2 miljard euro. Het aangekondigde tussenbericht betreffende de schuldvraag bij de gemanipuleerde waardes van de uitlaatgassen, zal vooralsnog niet worden gepubliceerd.
Het verlies dragen onder andere de aandeelhouders: per aandeel wordt er nog maar 11 cent uitgekeerd, in plaats van 4,80 euro zoals het jaar ervoor. Voor het nieuwe jaar is men dan ook pessimistisch. Men rekent ermee, dat het aantal verkochte auto´s stagneert en de omzet met tot wel vijf procent zal dalen. Het operatieve rendement voor 2016 wordt geschat op 5 tot 6 procent.
 
Bron: Produktion.de, automobil-produktion
Bron foto: Volkswagen

Aanstaande bijeenkomsten

Informatie over aanstaande beurzen en bijeenkomsten met betrekking tot automotive/elektromobiliteit, bijvoorbeeld Zulieferer Innovativ, World of Energy Solutions, ECarTec, is te vinden via de bijeenkomstenlijst op onze website.

Wist u dat...?

Wist u dat we informatie in het Duits over elektromobiliteit in Nederland op onze website hebben staan? Nederland wordt in Duitsland gezien als voorloper op het gebied van e-mobility. Met deze informatie brengen we Duitse bedrijven en organisaties op de hoogte over de ontwikkelingen in Nederland. Ook u vindt er informatie over bedrijven, branche-organisaties, projecten en regio’s die u kunt gebruiken voor uw contacten op de Duitse markt: http://munchen.nlkonsulat.org/service/e-mobility

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de economische afdeling van het Consulaat-Generaal der Nederlanden in München.

Een overzicht van activiteiten en bijeenkomsten is te vinden via onze agenda.

Heeft u vragen of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief? Laat ons dat per e-mail weten via mun-ea@minbuza.nl.