< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

1 augustus 2017

Nieuws van het Nederlands Forensisch Instituut

Inhoudsopgave

Zoeken naar de waarheid: ‘Wij zijn geen boevenvangers’

Het NFI heeft bijna twintig forensisch DNA-deskundigen die zich buigen over de meest ingewikkelde zaken waarin DNA-sporen een rol kunnen spelen. “In ons werk draait het om de zaken en een opgeloste zaak geeft wel een kick. Maar wij zijn geen boevenvangers. Ieder resultaat kan bijdragen aan de waarheidsvinding.”
Lees meer op @NFI

Van bodybag tot boekenkast

Spannende boeken zijn verslavend. Letterlijk, zo beweren onderzoekers uit België. Dit zogenoemde pageturnereffect wordt veroorzaakt door stofjes die in je hersenen vrijkomen bij het lezen van een goed, maar vooral spannend boek. Misdaad en het (forensisch) onderzoek naar de dader vormen misschien wel de beste ingrediënten.
Lees meer op @NFI

Bloedsporen dateren dankzij hardheid rode bloedcellen

De politie krijgt een melding dat in een keuken een dode vrouw is gevonden. Op de tegels boven het aanrecht zitten bloedvlekken. Onderzoek wijst uit dat deze van de echtgenoot zijn. Die verklaart niets met het misdrijf te maken te hebben. Hij zou zich enkele dagen daarvoor met een mes hebben gesneden.
Lees meer op @NFI

Drugsgebruik in verkeer op te sporen met speekseltest

Het was in 2000 dat forensisch toxicoloog Beitske Smink werd gevraagd voor de werkgroep ‘Drugs en Geneesmiddelen in het verkeer’. De opdracht was om grenswaarden op te stellen voor drugsgebruik in het verkeer. Wat Smink toen niet wist, is dat het 17 jaar zou duren voordat de limieten in de wet werden vastgelegd.
Lees meer op @NFI

Colofon

Afdeling Communicatie NFI

Volg ons op Twitter en LinkedIn

Adres

Laan van Ypenburg 6 
2497 GB Den Haag