< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

21 september 2016

Nieuws van het Nederlands Forensisch Instituut

Inhoudsopgave

Gefascineerd door minuscuul laagje cellen

De leek ziet niet meer dan een lijnenspel dat soms doet denken aan een abstract kunstwerk. Maar in het strafrecht kunnen deze weefsels het verschil betekenen dus vrijspraak of een veroordeling voor moord. Kleine objectglazen met daartussen menselijk weefsel van bijvoorbeeld hersenen, longen of het hart.
Lees meer op @NFI

Twee camerabeelden kunnen snelheid auto al verraden

Een bestuurder rijdt op 15 mei 2013 in De Bilt oud-wethouder Jan van Eijken dood. Op een plek die dankzij Van Eijken een 30-kilometerzone was geworden. De politie vermoedt direct dat de verdachte veel te hard heeft gereden. Maar hoe hard precies? Camerabeelden, referentieritten en een statistische analyse geven het antwoord.
Lees meer op @NFI

Tonnen verdiend met potje poker?

Officier van justitie Greetje Bos komt regelmatig verdachten tegen die beweren dat ze hun vermogen hebben gewonnen met een potje poker. En dat bedrag loopt soms in de tonnen. Bos heeft haar bedenkingen bij die verklaringen. “Maar wij willen onze onderbuikgevoelens onderbouwen met een berekening.”
Lees meer op @NFI

Eliminatiedatabank voor toeleveranciers DNA-onderzoek

Jarenlang stond de Duitse politie voor een raadsel. Op verschillende ‘crime scenes’ werd telkens hetzelfde DNA-profiel aangetroffen. Zelfs buiten Duitsland dook het profiel op plaatsen delict op. Maar een match in een databank leverde het nooit op.
Lees meer op @NFI

Colofon

Afdeling Communicatie NFI

Volg ons op Twitter en LinkedIn

Adres

Laan van Ypenburg 6 
2497 GB Den Haag