< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Nationaal Programma Preventie

Nummer 5, 27 juni 2013

De sleutel tot meer gezondheid ligt voor een groot deel bij partijen buiten de zorg: mensen zelf, scholen, werkgevers, sportverenigingen en gemeenten. Het Nationaal Programma Preventie werkt met al die partijen samen aan een gezond en vitaal Nederland. De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de activiteiten van het programma.

Tweede Kamer buigt zich over NPP-agenda

Tweede Kamer

Groene schoolpleinen, gehoorschade, zoutreductie, borstvoeding en roken. Maar ook: taken en bevoegdheden van gemeenten, mantelzorg en concrete ambities. Al deze zaken en meer kwamen aan bod in het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer over de NPP-agenda. De teneur: goed dat er weer een preventieprogramma is, waardering voor aanpak en koers. Maar hoe gaan we het concreet maken?

Lees meer…

NPP-agenda onder de loep

monica_van_berkum.ank.jpg

“Het gaat vooral om samenhang over de stelsels heen.” Dat is wat Jeroen Crasborn (Achmea) als taak voor de overheid ziet. Nico van Meeteren (TNO) mist in de NPP-agenda “aandacht voor de major live events”. En Monica van Berkum (Pharos) adviseert uit te gaan van het bestaande: “De kennis is er; daar ligt het niet aan.” Drie nieuwe reacties op de NPP-agenda.

Lees meer…

Wat beweegt u?

shanty_sterke.ank.jpg

In deze rubriek vraagt Peter-Jan Mol van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) een professional uit het werkveld naar motieven en persoonlijke drijfveer om zich bezig te houden met preventie en duurzame inzetbaarheid. Dit keer Shanty Sterke, fysiotherapeut in Zorgcentrum Aafje (Rotterdam) en postdoctoraal onderzoeker bij het Erasmus MC.

Lees meer…

11

elf.ank.jpg

… spelers van MVV zullen de eerste wedstrijd van het komend seizoen het veld betreden met bijzondere shirt-’reclame’. ‘DRINK WATER’, is de boodschap die het voetbaltenue over de volle breedte van de borstzijde siert. En dat in de Jupiler-league!

Lees meer…

Leefstijlcentrum brengt bewegen in beweging

wow.ank.jpg

“Naar wie ga je toe als je kind te dik is?” Veel kans dat iemand aan wie je dat vraagt geen direct antwoord heeft. Leefstijlcentrum WOW (‘Work Out Wijs’) in de Haagse Schilderwijk heeft dat antwoord wél. Jeugd en volwassenen kunnen daar direct op een leuke manier leren meer te bewegen. Maar Marie-Pauline Luger van WOW (WorkOut Wijs)en Tinus Jongert van de Haagse Hogeschool/NPi  weten ook dat terugdringen van overgewicht een kwestie van de lange adem en veel samenwerking is. “We willen dat WOW in Den Haag een coördinatiepunt voor de behandeling van overgewicht wordt.”

Lees meer…

“Preventie is niet te breed, ze is van iedereen”

paul_huijts.ank.jpg

De komst van het Nationaal Programma Preventie staat niet op zich. “Er is een breed gevoel dat er meer aandacht moet zijn voor preventie”, zegt Paul Huijts, directeur-generaal Volksgezondheid van het ministerie van VWS. Maar dan wel zonder dat de overheid bij alles de touwtjes in handen heeft: “Zorgorganisaties, onderwijs, werkgevers en verzekeraars moeten het als eigen doelstelling hebben.”

Lees meer…

Van druppel naar golf: meedoen met het NPP

golf.ank.jpg

Er gebeurt al heel veel op het gebied van preventie en gezondheid in Nederland. Dat merken wij als team van het NPP elke dag weer. Gelukkig maar! Ook U bent waarschijnlijk al lang aan de slag. Wij willen graag al die activiteiten in de uitwerking van het NPP meenemen. Dat draagt bij aan de ambitie van het NPP om van een druppel een golf te maken.

Lees meer…

Colofon

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Frequentie

De nieuwsbrief 'Nationaal Programma Preventie' verschijnt in 2013 ongeveer zeven keer.
Reageren op de nieuwsbrief kan door een e-mail te sturen naar preventie@minvws.nl .

Aan- of afmelden

Wilt u zich abonneren op een nieuwsbrief, uw huidige abonnement opzeggen of wijzigen? Ga dan naar de pagina
Abonneren op deze website.