< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Nationaal Programma Preventie

Nummer 8, 28 november 2013

De sleutel tot meer gezondheid ligt voor een groot deel bij partijen buiten de zorg: mensen zelf, scholen, werkgevers, sportverenigingen en gemeenten. Het Nationaal Programma Preventie werkt met al die partijen samen aan een gezond en vitaal Nederland. De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de activiteiten van het programma.

'Klein ziekenhuis' zoekt gezonde mensen

carl_verheijen.ank.jpg

Je doet het voor je auto, maar ook voor je tanden, je ogen en je oren. Dus waarom geen ‘APK’ voor gezondheid als geheel? Aan oud-topschaatser Carl Verheijen zal het niet liggen. Als directeur van gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk zit hij volop in de voorbereiding van een ‘preventieconsult+’. Zodat hij dadelijk niet alleen veel inwoners met een ziekte of aandoening kan helpen. “We willen dat er hier ook gezonde mensen komen, die ook gezond willen blijven.”

Lees meer…

Huisarts aan de wandel

frank_greeven.a.jpg

Een halfuurtje wandelen per dag is heilzaam. Het kan zelfs allerlei ernstige aandoeningen voorkomen. In die wetenschap is huisarts Frank Greeven wandelingen gaan organiseren. Er doen inmiddels dertig Oldenzalers mee. “U zet stappen naar een gezonde toekomst.”

Lees meer…

Wat beweegt u?

sabina_quak.a.jpg

In deze rubriek vraagt Peter-Jan Mol van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) een professional uit het werkveld naar motieven en persoonlijke drijfveren om zich bezig te houden met preventie en duurzame inzetbaarheid. Dit keer Sabine Quak, procesregisseur Gezondheidsbevordering bij GGD Utrecht en dit jaar winnaar van de BOP-prijs, als meest inspirerende gezondheidsbevorderaar/preventiewerker van Nederland.

Lees meer…

850...

850.a.jpg

…scholen met het Gezonde School-vignet in 2016. Dat is een van de concrete doelen van het NPP. Weliswaar is dat niet meer dan tien procent van alle scholen, maar wel weer tien keer meer scholen met een vignet dan er nu zijn. Haalbaar? Als het aan de GGD Nederland ligt wel, want die hebben het deze maand ook voor mbo-scholen mogelijk gemaakt een vignet aan te vragen.

Lees meer…

IHC Merwede: grote schepen, laag verzuim

ihc_merwede.a.jpg

Er is nog veel te winnen als het gaat om preventie op de werkvloer. Tegelijkertijd zijn er ook veel goede voorbeelden van bedrijven die aan gezondheidsmanagement doen en structureel investeren in de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. IHC Merwede is zo’n bedrijf. Medewerkers van VWS en SZW namen een kijkje op de werkvloer van deze scheepswerf en waren niet alleen onder de indruk van de imposante schepen.

Lees meer…

Congres 'Alles is Gezondheid'

alles_is_gezondheid.a.jpg

'Alles is gezondheid' gaat van start. De uitvoering van het preventieprogramma zal op 5 februari 2014 beginnen met een congres in Corpus te Oegstgeest. Binnenkort worden de uitnodigingen voor het congres verzonden. 

Lees meer…

Gezond ondernemen

gezond_ondernemen.a.jpg

Hoe kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers gezond en fit zijn? Voor een antwoord op die vraag waren 275 mensen afgekomen op het congres Gezond Ondernemen, dat Achmea voor de tweede keer organiseerde. Het ging die dag over uitdagingen: “Steeds meer oudere werknemers betekent steeds meer mensen die werken terwijl ze een chronische ziekte hebben.” En kansen: “Een ziekteverzuimcijfer van 2,1 %. Ik zou zeggen: tel uit je winst!”

Lees meer…

Colofon

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Frequentie

De nieuwsbrief 'Nationaal Programma Preventie' verschijnt in 2013 acht keer.
Reageren op de nieuwsbrief kan door een e-mail te sturen naar preventie@minvws.nl .

Aan- of afmelden

Wilt u zich abonneren op een nieuwsbrief, uw huidige abonnement opzeggen of wijzigen? Ga dan naar de pagina Abonneren op deze website.