< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Nationaal Programma Preventie

Nummer 4, 23 mei 2013

De sleutel tot meer gezondheid ligt voor een groot deel bij partijen buiten de zorg: mensen zelf, scholen, werkgevers, sportverenigingen en gemeenten. Het Nationaal Programma Preventie werkt met al die partijen samen aan een gezond en vitaal Nederland. De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de activiteiten van het programma.

Agenda NPP: goede aanzet met kanttekeningen

Hugo van der Steenhoven (foto: Ruth Catsburg)

Verbindingen maken, oplossingen dicht bij huis zoeken, en de broodnodige aanpak van vette kantines. De reacties op het de agenda van het NPP zijn divers, maar positief, met de nodige kanttekeningen. Alletta Winsemius pleit in deze nieuwsbrief voor de verbinding van de lokale gezondheidszorg met zorg en ondersteuning. Hieronder reacties van Hugo van der Steenhoven (Fietsersbond), het ROC.nl en Karien Stronks (UVA).  

Lees meer…

Anders kijken en verbindingen maken

Wijkgericht

Preventie en het grote aantal zorg- en welzijnstaken dat de gemeenten uit moeten gaan voeren. Volgens Aletta Winsemius van Movisie hebben die twee alles met elkaar te maken. Daarom is nu het moment om verbindingen te leggen en naar meer integrale werkwijzen  te zoeken. Gebeurt dat niet, dan zullen  gemeenten op termijn hun inhoudelijke én financiële doelstellingen voor gezondheid, zorg en ondersteuning niet kunnen realiseren. Daarom vindt ze het goed dat de agenda van het NPP aanknopingspunten biedt bij De Omslag, een project waarin GGD Nederland, CBO en Movisie samen  met andere partijen op zoek gaan naar de verbinding.

Lees meer…

“Preventie is mooi én moeilijk”

De Grote Donorshow

Sommigen vinden dat het te ver gaat. Maar BNN-voorzitter en –presentator Patrick Lodiers zegt dat hij met Spuiten & Slikken gewoon aan preventie doet. En eerder liet hij met de Grote Donorshow al zien hoe je mensen kunt bereiken. Niet vreemd dus dat hij van VWS een uitnodiging kreeg voor een brainstormsessie. “Ik heb het vooral gehad over de manier waarop je jongeren aan moet spreken. Hopelijk hebben de minister en de staatssecretaris er iets aan gehad.”

Lees meer…

Martin van Rijn debatteert met 150 jongeren over gezond leven

Van Rijn in debat met jongeren

Het gaat best goed gaat met de jongeren, maar ze roken en drinken nog te veel en ze zijn nog te dik. Op maandag 22 april 2013 ging het 18e Nationaal Jeugddebat over de vraag hoe daar nog verbeteringen ij te behalen zijn. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) ging in de Tweede kamer het debat aan met 150 jongeren.

Lees meer…

Wat beweegt u?

Harrie Dechering

In deze rubriek vraagt Peter-Jan Mol van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) een professional uit het werkveld naar motieven en persoonlijke drijfveer om zich bezig te houden met preventie en duurzame inzetbaarheid. Dit keer Harrie Dechering, initiator van Stichting Sportzone Rotterdam Charlois.

Lees meer…

Koekjesbakkerij Veldt laat werknemers het zelf uitzoeken

Koekjes van Veldt

Hoe word je het slimste bedrijf van Nederland? Koekjesbakkerij Veldt heeft het antwoord: door verantwoordelijkheden laag in de organisatie neer te leggen. De volgende stap is een gezondheidsplan. Gezonde en vitale werknemers zijn immers van cruciaal belang voor de continuïteit van het bedrijf. En werknemers doen het beter op de arbeidsmarkt; op de korte en lange termijn. Aanleiding genoeg voor enkele leden van het NPP-kernteam om dit bijzondere bedrijf te bezoeken.

Lees meer…

225...

225

...pakjes zoete dranken minder per dag. Onlangs werd bekend dat kinderen op twee Rotterdamse Lekker Fit! basisscholen minder zoete drankjes zijn gaan drinken. 225 pakjes per dag, gemiddeld 100 ml per kind. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen een pakje per dag al binnen anderhalf jaar kan leiden tot een kilo gewichtsverschil. Dit resultaat is behaald dankzij de Rotterdamse JOGG-aanpak en Lekker Fit! Watercampagne.

Om kinderen te stimuleren meer water te drinken werden moeders, kinderen, school en de wijk actief betrokken. "Wij zijn trots op dit resultaat. Door in de huid te kruipen van de doelgroep kun je kinderen en hun omgeving verleiden tot gezonder eten en meer bewegen", zegt Paul Rosenmöller, ambassadeur JOGG. De Rotterdamse watercampagne sluit aan bij het landelijke thema  DrinkWater van  JOGG.

Lees meer…

Colofon

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Frequentie

De nieuwsbrief 'Nationaal Programma Preventie' verschijnt in 2013 ongeveer zeven keer.
Reageren op de nieuwsbrief kan door een e-mail te sturen naar preventie@minvws.nl .

Aan- of afmelden

Wilt u zich abonneren op een nieuwsbrief, uw huidige abonnement opzeggen of wijzigen? Ga dan naar de pagina
Abonneren op deze website.