< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Nationaal Programma Preventie

Nummer 6, 5 september 2013

De sleutel tot meer gezondheid ligt voor een groot deel bij partijen buiten de zorg: mensen zelf, scholen, werkgevers, sportverenigingen en gemeenten. Het Nationaal Programma Preventie werkt met al die partijen samen aan een gezond en vitaal Nederland. De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de activiteiten van het programma.

Agenda voor Zorg levert bijdrage aan NPP

veldpartijen_agenda_voor_zorg.a.jpg

Het NPP profiteert al vanaf het begin van de informatie die uit vele verschillende hoeken komt. Meest recente voorbeeld is de brief van de 16 partijen achter de Agenda voor Zorg. Ondertussen is het NPP druk bezig met een nieuwe brief voor de Tweede Kamer, waarin ook alles staat wat er tot nu is afgesproken tussen het NPP en andere partijen.

Lees meer…

Wat beweegt u?

edwin_santhagens.a.jpg

In deze rubriek vraagt Peter-Jan Mol van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) een professional uit het werkveld naar motieven en persoonlijke drijfveer om zich bezig te houden met preventie en duurzame inzetbaarheid. Dit keer Edwin Santhagens, landschapsarchitect bij Buro Sant en Co.

Lees meer…

Leefstijl en preventie op Regelhulp.nl

preventie_op_regelhulp.a.jpg

Regelhulp.nl, de toegankelijke en veel geprezen website die mensen naar ondersteuning leidt, heeft een uitbreiding gekregen. Naast de weg naar Wmo- en AWBZ-ondersteuning, staat er nu ook informatie over leefstijl en preventie op. Het gaat hierbij om thema’s als roken, alcohol en gezond eten.

Lees meer…

Voor gezondheid het bos ingestuurd

groen_schoolplein_1.a.jpg

Iedereen kan er binnen een kwartier komen. En velen voelen zich er prettig en zelfs ook gezonder. De natuur, onze groene omgeving, is daarom zeker een onderwerp voor de NPP-agenda. Een van de ‘Groene Tafels’ tijdens de Natuurtop van 22 juli jongstleden, was een mooi startpunt voor het gesprek over de kansen en bewezen voordelen van de combinatie preventie en groen. Aanwezig waren partijen uit de zorg, natuurorganisaties, provincies en gemeenten. En Arthur van Iersel van het NPP.

Lees meer…

185...

185.a.jpg

…twitteraars telt het NPP-Twitternetwerk.Tot die uitkomst kwam de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF). De NPHF struint iedere twee weken social media en internet af op zoek naar "opvallende, spannende en opmerkelijke discussies". De afgelopen tijd bleken die vaak het NPP als onderwerp te hebben. "Vooral rond het verschijnen van de NPP-nieuwsbrieven van VWS zien we online steeds een berichtenpiek ontstaan."

Lees meer…

Zeven burgemeesters ambassadeur fietsveiligheid

fietsambassadeurs.a.jpg

"Het is gezond, duurzaam en met de fiets kom je snel waar je moet zijn." Dat zei minister Schultz bij de ‘benoeming’ van zeven burgemeesters tot ambassadeur fietsveiligheid. Die zijn nodig omdat fietsen weliswaar gezond kan zijn, maar ook risico’s met zich meebrengt: "Fietsers zijn ook kwetsbaar en ik vind het belangrijk dat ze aan het verkeer mee kunnen blijven doen." Het aantal fietsgewonden is, tegen de trend in, de laatste tien jaar zelfs toegenomen. Tijd voor actie dus.

Lees meer…

Sportende kinderen scoren beter

tym-website.a.jpg

Het klinkt als een Cruijffiaanse oneliner: je moet sporten om te scoren. Maar op de nieuwe website tym.nl wordt er meer mee bedoeld: kinderen die aan sport doen blijken ook beter te scoren op intelligentietests. Doelgroep van Tym zijn de moeders. Zij krijgen "goede, leuke en betrouwbare informatie over alles wat met bewegen, spelen en sporten van kinderen te maken heeft."

Lees meer…

Colofon

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Frequentie

De nieuwsbrief 'Nationaal Programma Preventie' verschijnt in 2013 ongeveer zeven keer.
Reageren op de nieuwsbrief kan door een e-mail te sturen naar preventie@minvws.nl .

Aan- of afmelden

Wilt u zich abonneren op een nieuwsbrief, uw huidige abonnement opzeggen of wijzigen? Ga dan naar de pagina
Abonneren op deze website.