< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Nummer 3, 20 april 2017

KEI 3: Atelier Rijksbouwmeester

Rijksbouwmeester Floris Alkemade en zijn atelier bij het Rijksvastgoedbedrijf spreken telkens de ‘ontwerpkracht’ van Nederland aan om het rijksvastgoed in Nederland een goede toekomst te geven (ook als het verkocht wordt). En steeds vaker: om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Na de prijsvraag ‘A home away from home’, waarbij hij ontwerpers vroeg om na te denken over huisvestingsoplossingen voor asielzoekers en andere woningzoekenden, loopt op dit moment de prijsvraag ‘Who cares?’ die ontwerpers en zorgverleners oproept om na te denken over nieuwe zorgconcepten in naoorlogse wijken.

 

> Lees in deze Kei wat het atelier Rijksbouwmeester van het Rijksvastgoedbedrijf nog meer doet.

> Stuur dit bericht a.u.b. door naar uw collega's en vakgenoten.

Inhoudsopgave

In dit magazine:

Niet alleen op geld koersen
Als je het over rijksvastgoed hebt, is geld altijd een belangrijke factor, dat realiseert rijksbouwmeester Floris Alkemade zich uiteraard. ‘Maar ik probeer mij op al die andere domeinen te concentreren, die voor extra kwaliteit zorgen.’

Kwartetten met plafondmedaillons
Proef de vaderlandse geschiedenis en loop mee met erfgoedadviseurs Corjan van der Peet en Johan de Haan. Het Rijksvastgoedbedrijf bezit honderden monumenten: paleizen, ministeries, gevangenissen en bunkers. Het atelier adviseert bijvoorbeeld over ‘gevangenisdorp’ Veenhuizen, het vroegere ministeriegebouw van Economische Zaken, de noodzetel onder Korte Voorhout  7, het Johan de Witthuis, de Eerste Kamer…

Hoge Raad versus Hoge Raad
Het atelier Rijksbouwmeester selecteert kunst voor nieuwe gebouwen. Het schilderij dat Helen Verhoeven voor de Hoge Raad in Den Haag maakte, kwam tot stand in nauwe samenwerking met de organisatie. Het klikte goed tussen Verhoeven en de leden van de Hoge Raad, aldus vice-president Jacques Overgaauw in dit artikel.

Een thuis voor asielzoekers
De respons van architecten- en de ontwerpwereld was opmerkelijk groot op de prijsvraag A home away from home, die de rijksbouwmeester in 2016 uitschreef. Lees het interview met organisatoren Marcel van Heck en Bart Erens van het atelier.

Buitenboordmotor
Secretaris Rienke Groot van het College van Rijksadviseurs (CRa) noemt het college ‘het geweten van de rijksoverheid’ als het om de kwaliteit van onze leefomgeving gaat. Rijksbouwmeester Floris Alkemade is voorzitter van dat college, waarin ook Berno Strootman en Daan Zandbelt zitten. 'Omdat ze alle drie ontwerpers zijn, zit het integrale denken ze in het bloed.’

Tuinieren in vastgoedpark
Voorzitter Gerben van Dijk van het Herbestemmingsteam vindt dat de overheid zich niet als ‘tweedehandsautoverkoper’ moet gedragen als het om vastgoed gaat. Afstoten met beleid dus.

Zapp
Klik op de iconen in Zapp en lees korte berichten over onder andere de selectie van de architecten die de renovatie van het Binnenhof gaan coördineren; de toegevoegde waarden van de tuinen en parken van het Rijksvastgoedbedrijf; de prijsvraag Who cares? waarvan de winnaars op 8 mei bekend worden gemaakt; de prestigieuze nieuwe taak van de Rijksbouwmeester.

‘Laten zien wat je predikt’
Het Nederlandse architectuurbeleid bestaat 25 jaar. Een feestje waard, vindt Guus Enning van het atelier Rijksbouwmeester. Hij stond aan de wieg van het rijksbeleid voor architectuur: ‘destijds uniek in de wereld’. Wat staat er nog overeind na 6 architectuurnota’s?

Colofon

Kei staat voor kwaliteit en innovatie en drukt vastgoed uit in de meest letterlijke zin: vast en goed.

Kei komt tot stand onder redactie van het Rijksvastgoedbedrijf en verschijnt 2 keer per jaar.

Heb je vragen, suggesties of ideeën? Mail de redactie.