< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Internationale agribusiness

Jaargang 36, Nummer 11/12, 16 december 2010

Nieuws en feiten over relevante ontwikkelingen op het terrein van internationaal agrarisch ondernemen, buitenlandse markten, handelsbemiddeling en het bevorderen van duurzame, vitale agroketens. De LNV-bureaus in het buitenland dragen in sterke mate bij aan de berichtgeving.

Chili: agrarische supermacht in opkomst

De landbouw is een sector waar Chili een strategisch belang aan toekent. Doelstelling is om Chili rond 2015 bij de tien grootste exporteurs van voedselproducten van de wereld te laten horen. Momenteel zweeft Chili rond de 17e plaats.

Lees meer…

Een maandelijkse rondgang langs de Nederlandse agri-vloer

Bedrijven vragen om milieuvriendelijke producten waar een eerlijke prijs voor is betaald aan boeren en arbeiders. Daarom schakelen steeds meer bedrijven over naar duurzame productiemethoden.

Lees meer…

Column: MVO-dynamiek in Nederlandse agribusiness

MVO Nederland heeft in opdracht van het toenmalige ministerie van LNV recent een website geopend over de stand van zaken op het gebied van MVO in de agribusiness. Het is de eerste keer dat een dergelijk overzicht wordt geboden. Het onderzoek betreft bijna alle deelsectoren: van zuivel, vlees en akkerbouw tot diervoeders, vis, groente en fruit.

Lees meer…

Europees prestige voor Hollandse traditie

Na een jarenlange procedure hebben de kazen Gouda Holland en Edam Holland eindelijk een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) gekregen. Een goed hulpmiddel voor de onderscheidende consument, vindt Johan Schildkamp van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Lees meer…

De agrofoodsector in Oostenrijk: Multifunctioneel en kleinschalig

De Oostenrijkse consument geeft gemiddeld meer uit aan levensmiddelen dan de Nederlandse. Het land heeft een bovengemiddeld welvaartsniveau met koopkrachtige consumenten en een relatief sterke economie. Politiek kenmerkt Oostenrijk zich door een evenwicht tussen rechts-conservatief en socialistisch-progressief.

Lees meer…

Kort graag...

Het ministerie van EL&I heeft ruim 50 afdelingen in even zoveel landen. Elke maand maken we kennis met een van onze verre medewerkers. Deze keer: 11 vragen aan Frank de Laat, Project-attaché Kigali.

Lees meer…

Kansen voor doorpakkers in Kazachstan

Stelt u zich eens voor: een rijk land ter grootte van West-Europa met een enorm potentieel en ruimte voor landbouw dat het gros (90%) van haar versproducten importeert. Dat is Kazachstan. Rijk door olie, uranium, goud en zink, zo getuigt ook de spiksplinternieuwe hoofdstad Astana, het Dubai van de steppen.

Lees meer…

Korte berichten uit het buitenland

Korte nieuwsberichten van de verschillende afdelingen in het buitenland.

Lees meer…

Exportise: internationale pioniers uit de agribusiness aan het woord

Schoon en veilig drinkwater is in Kenia een stuk minder vanzelfsprekend dan in Nederland. Het Schiedamse bedrijf Hatenboer-Water, gespecialiseerd in geavanceerde waterbehandelingssystemen, nam een Keniase waterfabriek onder handen en maakte er een florerende zaak van. 

Lees meer…

Nieuwsberichten

Workshop ruilverkaveling Centraal- en Oost-Europa, Kroatië/Servië: Verslag tuinbouwseminar, Oekraïne: verlenging exportquota op graan, Brazilië: Hortitec-beurs, Argentinië: nieuwe categorie rundvee.

Lees meer…

'Afscheid van een exportbevorderaar'

De ZZP'er binnen LNV werd hij gekscherend genoemd. Dat was, zegt hij, omdat hij altijd zijn eigen gang kon gaan. In vrijheid en vertrouwen werkte hij zo een kleine veertig jaar aan de exportbevordering en het imago van Nederland op internationaal gebied. Age van Balen, opgeleid tot werktuigbouwkundig tekenaar, trad in 1971 in dienst bij het ministerie en nam onlangs afscheid.

Lees meer…

Sectorspecial Ei-verwerking

Over deze sectorspecial

Wist u dat Nederland de grootste ei-exporteur ter wereld is? Jaarlijks kent Nederland een productie van tien miljard eieren en gaan er meer dan negen miljard eieren de grens over.

Lees meer…

"Nederland levert een wereldei"

Nederlandse kippen leggen smakelijke eieren. Een deel van die eieren belandt als eitje op het bord van de consument. Gekookt, gebakken of thuis verwerkt in tal van gerechten. Een flink deel van de eieren wordt door de nationale en internationale industrie verwerkt.

Lees meer…

Argentinië: pluimveesector met vrije uitloop

De eierproductie in de wereld heeft in de periode 1990-2007 groeicijfers laten zien die voor geen enkel ander dierlijk proteïne zijn gehaald: een toename van 78% naar 63 miljoen ton. In de Europese Unie was sprake van een daling, voornamelijk door de uitbraken van aviaire influenza en het naderende kooiverbod.

Lees meer…

Groot in duurzame eieren

Nederlandse eierproducenten hebben altijd vooropgelopen wat innovatie betreft, ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daardoor zal de nieuwe regelgeving voor pluimveehouders, die in 2012 ingaat, in Nederland niet veel problemen opleveren. In het buitenland is echter niet iedereen omgeschakeld en die laksheid mag niet worden beloond, vindt belangenbehartiger Anevei.

Lees meer…

Eieren: voedsel voor de (Japanse) hersenen

Dat Japanners een obsessie hebben voor gezond voedsel, is bekend. Dat de Japanse levensverwachting de hoogste ter wereld is, wordt mede toegeschreven aan een uitgebalanceerd dieet. Eieren maken daarvan expliciet deel uit. Na Mexico wordt nergens ter wereld zoveel ei gegeten als in Japan: gemiddeld meer dan 300 eieren per persoon, per jaar.

Lees meer…

Bouwhuis Enthoven: eiersterk in Raalte

IJs, nougat, ham, worst en noedels, bijna overal zit wel een ei-product in: eidooier, eiwit of een bewerkte vorm van één van beide. Het Raaltense bedrijf Bouwhuis Enthoven bewerkt eieren tot producten die gewild zijn bij fabrikanten over de hele wereld.

Lees meer…

Frankrijk: de ei-verwerkende industrie

De EU-productie van ei-producten wordt geraamd op 1,5 miljoen ton, omgerekend naar vloeibaar ei-equivalent. Dit betekent dat de EU minder dan 25% van haar totale eierenproductie - 105 miljard schaaleieren - verwerkt tot ei-producten.

Lees meer…

Moba: automatisering ei-verwerking is een exporttopper

In eieren en ei-verwerking is Nederland een belangrijke partner. De automatisering in die de sector helpt mondiaal te concurreren en zijn we de grote speler. Nederland heeft Moba, de ontwerper, bouwer en leverancier van eiersorteer- en verpakkingsmachines met complete productielijnen. Minder basisarbeid, meer snelheid, nauwkeurigheid en voedselveiligheid. Een voordeel voor concurrentiekracht.

Lees meer…

China: verboden toegang


Nederlandse bedrijven in de ei-verwerkende sector hebben geen toegang tot de Chinese markt, en hoewel er over dit onderwerp gesprekken plaatsvinden met de Chinese overheid, ziet het er niet naar uit dat de markt zich op korte termijn zal openen.

Lees meer…

Ei-verwerkende industrie in Mexico

Nergens ter wereld worden er meer eieren gegeten dan in Mexico. De consumptie per hoofd van de bevolking ligt op 350 eieren per jaar. Met 110 miljoen inwoners mag duidelijk zijn dat de markt er groot is. Het maakt ook dat Mexico de vijfde producent ter wereld is.

Lees meer…

Mexicaans pluimveesucces

Dit familiebedrijf is volledig verticaal geïntegreerd, maar richt zich voornamelijk op de lokale markt in de staat Jalisco. Het bedrijf bestaat sinds 1985 en heeft een diervoerfabriek, beheert dieren - zowel (Holstein-)rundvee als varkens en leghennen - en verwerkt de producten zelf.

Lees meer…

Relevante websites

Overzicht van relevante websites over ei-verwerking.

Lees meer…

Colofon

Berichten Buitenland is bestemd voor het Nederlandse agrarische bedrijfsleven en is een uitgave van de directie Industrie en Handel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Lees meer…

Colofon

Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie

Directie Agroketens en Visserij