< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 73, Nummer 10, 2 november 2017

De nieuwe Vliegende Hollander staat voor u klaar, vol met reportages, achtergronden en interviews. U vindt ze door op 1 van de onderstaande links te klikken.

Inhoudsopgave

Cougar als ‘kustwacht’

De Cougar is een alleskunner en dat laat het luchtmachtdetachement aan boord van Zr. Ms. Rotterdam dagelijks zien. Sinds 2012 staan de transporthelikopters geregeld aan boord van een marineschip voor de anti-piraterijmissie Atalanta. Als foto- en verkenningsplatform voor de afdeling intell, voor medische taken of beveiliging bij boardings met een hoge dreiging. En ja, soms ook als transporthelikopter.

‘Transporthelikopter doet vooral andere taken voor de kust van Somalië’

Swift Response

Met duizenden militairen en tientallen helikopters en vliegtuigen trainen in het optreden in een grootschalig conflict. Vanuit Zuid-Duitsland opereerde Nederland tijdens de oefening Swift Response met maar liefst 14 helikopters en bijbehorend luchtmachtpersoneel. Samen met militairen van de landmacht in totaal zo’n 750 man. In Italië nog een klein contingent Nederlanders. Daarvandaan vlogen de C-17 zware transportvliegtuigen.

‘Internationaal conflictbestrijden en interoperabiliteit trainen met andere landen’

Op weg naar huis

Na een maandenlange training op diverse plekken in Europa, wil de 10th Combat Aviation Brigade naar huis. Met ruim 60 helikopters en 1.100 voertuigen moeten ze naar een haven en daarvandaan met een schip naar de Verenigde Staten. De haven is Rotterdam en als tussenstop voor de helikopters koos de US Army vliegbasis Eindhoven uit. ‘Een perfect voorbeeld van Host Nation Support door Nederland’

Meer artikelen

In deze Vliegende Hollander staan uiteraard meer artikelen dan de 3 hierboven. Lees bijvoorbeeld verder over de Object Grondverdediging in Jordanië, een bijzondere vondst op Ebay, bijbaantjes voor studenten en de Nederlandse luchtvaartindustrie. Deze verhalen en andere bereikt u via de inhoudsopgave. Klik daarvoor op de ‘hamburger’ – het streepjessymbool linksboven op iedere pagina – of op onderstaande link voor de indexpagina van het oktobernummer.

Naar de indexpagina

Colofon

Ministerie van Defensie

Mediacentrum Defensie

vliegendehollander@mindef.nl

Koninklijke Luchtmacht

De Vliegende Hollander is een uitgave van de Koninklijke Luchtmacht, geproduceerd door het Mediacentrum Defensie.