Nieuwsbrieven & e-mailattenderingen

< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

9 november 2017

Nieuwe EU-richtlijnen voor CITES

Ivoor

In mei 2017 heeft de Europese Commissie (EC) 2 nieuwe CITES-richtlijnen gepubliceerd. Een richtlijn over de handel in ivoor (pdf) en een richtlijn over de handel in antiek (pdf).

Richtlijn over handel in ivoor
De stroperij van olifanten en de illegale handel in ivoor is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Sinds 2011 zijn er jaarlijks 20.000 tot 30.000 gestroopte Afrikaanse olifanten (Loxodonta africana) gerapporteerd. Hierdoor is de populatie Afrikaanse olifanten afgenomen.

Tijdens de 17e Conferentie van de Partijen (CITES CoP17) zijn een aantal nieuwe maatregelen afgesproken. Deze maatregelen moeten de handhaving van de regels tegen olifantstroperij en ivoorhandel versterken en de vraag naar ivoor doen dalen.

Voor de uitvoering van deze afspraken heeft de EC een richtlijn vastgesteld. In deze richtlijn wordt onder andere aandacht besteed aan:
•    Het verbod op commerciële (weder)uitvoer van pre-conventie ruw ivoor.
•    De afgifte van (weder)uitvoervergunningen voor bewerkt ivoor.
•    De afgifte van EU-certificaten voor ivoor.
•    Het aantonen van de legale herkomst van ivoor.
•    Het merken van slagtanden en bewerkt ivoor.

Het CITES-bureau toetst aanvragen voor ruw ivoor en ivoren objecten aan deze richtlijn.

 

Richtlijn over handel in antiek
De richtlijn over de handel in antiek is gepubliceerd om te zorgen voor een meer uniforme uitvoering van de CITES-regels. CITES hanteert de volgende definitie voor antiek:
Objecten die vóór 3 maart 1947, ter vervaardiging van juwelen, decoratie, kunstvoorwerpen, gebruiksvoorwerpen of muziekinstrumenten in een toestand zijn gebracht die grondig verschilt van hun natuurlijke ruwe staat.

In de richtlijn leest u meer over de voorwaarden waaraan een antiek object moet voldoen. Ook vindt u voorbeelden van objecten die wel of niet binnen de definitie van antiek vallen.

Infoblad antiek en andere pre-conventie objecten beschikbaar

Heeft u interesse in antiek? Dan kunt u te maken krijgen met antiek of pre-conventie objecten die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Het CITES-bureau heeft een Infoblad over antiek en pre-conventie objecten (pdf) gepubliceerd. Hierin leest u meer over de EU-richtlijnen voor antiek.

Publieke consultatie ivoor

Olifanten

De Europese Unie (EU) wil weten wat burgers en bedrijven vinden en weten van de handel in ivoor en heeft daarom een publieke consultatie uitgeschreven.

De afgelopen jaren zijn steeds meer olifanten gestroopt voor hun ivoor. Vindt u dat de EU meer maatregelen moet nemen om de illegale handel in ivoor te stoppen? Ga naar de online vragenlijst en laat weten wat uw standpunten zijn.

Alle burgers en bedrijven binnen de EU kunnen hun bijdrage aan de consultatie leveren door de online vragenlijst in te vullen. Dit kan tot en met 18 december 2017.

Op de informatiepagina van de EU leest u meer over de publieke consultatie ivoor. Deze informatie is niet beschikbaar in het Nederlands. Ook de online vragenlijst is alleen beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

Nieuwe Schorsingsverordening

Pandinus imperator

De lijst van geschorste CITES-soorten is herzien. De nieuwe Schorsingsverordening met nummer (EU) 2017/1915 (pdf) is per 8 november 2017 van kracht. De invoer van wilde specimens van geschorste soorten binnen de grenzen van de Europese Unie is hierdoor niet meer toegestaan. Alle wijzigingen staan in de eerste pagina’s van het document.


De oude Schorsingsverordening met nummer (EU) 2015/736 komt te vervallen.

De volgende soorten zijn toegevoegd in de nieuwe lijst::
•    Macaca fascicularis uit Laos;
•    Kinyongia fischeri en Kinyongia tavetana uit Tanzania;
•    Trioceros quadricornis uit Kameroen;
•    Hippocampus algiricus uit Guinee en Senegal;
•    Ornithoptera priamus uit de Salomonseilanden (wilde en van ranching afkomstige specimens);
•    Pandinus imperator (van ranching afkomstige specimens) uit Ghana;
•    Phelsuma borai, Phelsuma gouldi, Phelsuma hoeschi en Phelsuma ravenala uit Madagaskar.

Voor een groot aantal soorten is een schorsing volgens de Wetenschappelijke studiegroep (SRG) niet langer noodzakelijk. Deze soorten zijn van de Schorsingsverordening afgehaald. Daarnaast zijn een aantal nomenclatuur wijzigingen doorgevoerd.

Rectificatie: Geen verklaring van de Minister nodig bij rechtmatig verworven azuurblauwe gekko's

azuurblauwe daggekko (Lygodactylus williamsi)

In de vorige nieuwsbrief hebben wij aandacht besteed aan de azuurblauwe daggekko’s (Lygodactylus williamsi) en de merkplicht voor Bijlage A soorten. Dit bericht was echter onvolledig.

Heeft u ongemerkte azuurblauwe daggekko’s verkregen met een geldig EU-certificaat of CITES-vergunning? Dan heeft u geen Verklaring van de Minister nodig.

Voor eigen nakweekdieren, waarvoor (nog) geen EU-certificaat of vergunning is afgegeven, is een Verklaring van de Minister wel nodig. U kunt de Verklaring van de Minister aanvragen bij ons. U gebruikt hiervoor het formulier Aanvraag bezitsontheffing en vrijstelling van merkplicht (pdf).

Voor alle azuurblauwe daggekko’s houdt u een administratie bij.

Colofon

Telefoon
Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over CITES?
U kunt ons op werkdagen bellen tussen 8.30 en 17:00 uur: 088 – 042 42 42
Ook wanneer u vanuit het buitenland belt.

Opdrachtgever
De CITES-overeenkomst wordt in Nederland uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee levert Nederland een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit.

E-mail
Voor al uw vragen en opmerkingen over het elektronisch aanvragen, ga naar mijn.rvo.nl/contact
Voor inhoudelijke vragen stuurt u een e-mail naar: cites@rvo.nl
 
Aanmelden
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan ook zelf ontvangen?
Meld u dan hier aan.