Nieuwsbrieven & e-mailattenderingen

< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

28 maart 2019

CITES en Brexit: dit moet u nu doen!

Wilt u een door CITES beschermde soort kopen, verkopen of vervoeren? En vindt dit plaats binnen de Europese Unie (EU)? Het kan zijn dat u een EU-certificaat nodig heeft. Wilt u door CITES beschermde planten of dieren in- of uitvoeren naar een land buiten de EU? Dan heeft u mogelijk een CITES-vergunning nodig.

Als het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU gaat heeft dit gevolgen. Een EU-certificaat is niet meer voldoende. Of u een CITES vergunning nodig heeft hangt af van de beschermingsgraad van een soort. Op onze informatiepagina Wel of geen CITES-soort leest u welke soorten CITES beschermd zijn. Ook leest u wanneer u een vergunning nodig heeft.

In deze nieuwsbrief staat meer informatie over de CITES vergunning. Bijvoorbeeld hoe u deze moet aanvragen en hoeveel tijd het aanvragen hiervan kost. En u vindt hier in het kort informatie over onder andere douaneformaliteiten.

CITES vergunningen

Verlaat het VK de EU dan gaan de regels gelden voor de handel met landen buiten de EU (derde landen). Gaat u na de Brexit beschermde soorten in- of (weder)uitvoeren van of naar het VK? En heeft u een in- en (weder) uitvoervergunning nodig? Vraag deze vergunning aan op mijn.rvo.nl/CITES soorten de EU invoeren of (weder)uitvoeren. Hier leest u ook meer informatie over de regels van het land van invoer of uitvoer.

Gaat u CITES soorten in- of (weder)uitvoeren naar het VK als het VK de EU verlaat? Zorg ervoor dat u op tijd de juiste vergunning(en) aanvraagt. Pas als u alle vergunningen heeft mag u beginnen met verzenden.

Aanvragen CITES vergunningen

Om een CITES vergunning aan te vragen logt u in op mijn.rvo.nl. Als particulier logt u in met DigiD met SMS-code of via de DigiD-app. Bedrijven met een KVK-nummer loggen in met eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+. Een aanvraag ondertekent u met een TAN-code. Zorg dat u deze digitale handtekening bij de hand heeft voordat u een vergunning gaat aanvragen. Op onze pagina Inloggen en machtigen leest u meer over inloggen en TAN-codes. Gaat u invoeren vanuit het VK of (weder)uitvoeren naar het VK? Kies bij land van invoer of uitvoer voor: Verenigd Koninkrijk–UK.

Zorg dat u op tijd bent!

Aanvragen van een CITES vergunning kost tijd. Zeker als u niet eerder een aanvraag bij RVO.nl heeft gedaan. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Houdt rekening met een levertijd van enkele dagen.

Ook de aanvraag van een TAN-code kan tijd kosten. Hoeveel tijd dit kost hangt af van welke keus u heeft gemaakt voor de ontvangstwijze van de TAN-codes. U kunt TAN-codes via een sms ontvangen op uw mobiele telefoon. Dit kunt u direct regelen als u zich digitaal bij ons inschrijft. Als u start met aanvragen van een vergunning krijgt u een sms met een TAN-code. Ontvangt u uw TAN-codes liever per brief? Binnen 4 werkdagen ontvangt u een lijst met TAN-codes bij de post .

De beoordeling van uw vergunning aanvraag duurt ongeveer 4 weken.

Handel in levende dieren of dierlijke producten

Handelt u in levende dieren of dierlijke producten? Zorg dat alle papieren in orde zijn voordat u gaat verzenden. Een partij levende dieren of dierlijke producten, die voor de handel bestemd is, mag alleen via een erkende Buitengrens Inspectie Post (BIP) de EU binnenkomen. Er zijn meerdere BIP’s in Nederland, bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol, luchthaven Maastricht Aachen en de zeehavens in Rotterdam en Eemshaven. Levende dieren voor de handel mogen alleen binnenkomen op de BIP’s in de luchthavens Schiphol en Maastricht Aachen.

Voor handelszendingen van dieren en dierlijke producten kunnen veterinaire beperkingen gelden. Voor meer informatie kijkt u op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/import-van-dieren-en-producten-van-dierlijke-oorsprong.

Gezelschapsdieren

Reist u met een CITES beschermd huisdier? Misschien heeft u een CITES invoer- of (weder)uitvoervergunning nodig als u de EU in of uit reist. Hou er verder rekening mee dat een CITES dier Nederland alleen mag binnenkomen of verlaten via de luchthavens Schiphol en Maastricht-Aachen. U mag maximaal 5 huisdieren meenemen. De eigenaar of een gemachtigde moet de huisdieren begeleiden.
 
U krijgt te maken met invoercontroles door de Douane en de NVWA. Met huisdieren hoeft u niet via een erkende Buitengrens Inspectie Post (BIP). Dit geldt niet voor huisdieren die voor de handel bestemd zijn, die moeten wel via een BIP. Wilt u weten via welke luchthaven of haven uw
niet-CITES huisdier de EU mag binnenkomen? Meer informatie over het meenemen van uw huisdier staat op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/particulieren/uw-huisdier-meenemen-vanuit-het-verenigd-koninkrijk.

Dierentuinen

Ook voor een dierentuin kan het gevolgen hebben als het VK uit de EU treedt. Gaat u dier- of plantsoorten invoeren of (weder)uitvoeren van of naar het VK? Zoek dan uit of u een CITES invoer- of (weder)uitvoervergunning nodig heeft. Denk eraan dat u levende dieren alleen via luchthaven Schiphol en Maastricht-Aachen mag in- en (weder)uitvoeren. Luchthaven Maastricht-Aachen vliegt alleen via privévluchten op het VK.

Kunst, antiek en musea

Gaat u voorwerpen of kunstobjecten, die (deels) gemaakt zijn van CITES beschermde soorten, vervoeren van of naar het VK? En heeft het VK de EU verlaten? Ook dan moet u ervoor zorgen dat u een in- of (weder) uitvoervergunning heeft. Handelt u in antiek waar een CITES beschermde soort in verwerkt zit? Binnen het grondgebied van de EU geldt een vrijstelling voor antiek als dit ivoor legaal de EU is binnengebracht. Het voorwerp mag u zonder EU-certificaat overdragen. Voor overdrachten over de grenzen van de EU is meestal een CITES-vergunning nodig. Verlaat het VK de EU dan heeft u waarschijnlijk een in- en (weder) uitvoervergunning nodig.

Douane

Wilt u beschermde (dode) dieren en/of planten of producten daarvan invoeren en/of (weder)uitvoeren van of naar het VK? Na de Brexit moet u aangifte doen. Meer informatie over aangifte doen vindt u op www.belastingdienst.nl onder het kopje Douane.

Houd rekening met andere douaneformaliteiten. Dode dieren, dode of levende planten en producten, nesten en eieren van dieren of producten van planten mogen bij alle Douanekantoren binnen komen. Levende dieren mogen alleen via de volgende Douane kantoren de EU binnen komen:
-    Schiphol Cargo, Evert van de Beekstraat 384, 1118 CZ Schiphol;
-    Schiphol Passagiers, vertrekpassage 1 -260, 1118 AP, Luchthaven Schiphol;
-    Maastricht Aachen Airport, Vliegveldweg 2, 6199 AD, Maastricht.

Entry/Exit points NL en VK

In het VK worden een aantal (lucht)havens aangewezen waar u CITES soorten kunt in- en (weder)uitvoeren. Een overzicht hiervan vindt u op: https://www.gov.uk/guidance/trading-cites-listed-species-through-uk-ports-and-airports-after-brexit.

Een overzicht van (lucht)havens waar CITES-soorten Nederland mogen binnenkomen of verlaten naar een derde land vindt u binnenkort op www.rvo.nl.

Colofon

Contact
Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over CITES? Op mijn.rvo.nl/contact leest u hoe u contact met ons opneemt.

Opdrachtgever
De CITES-overeenkomst wordt in Nederland uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee levert Nederland een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit..

Aanmelden
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan ook zelf ontvangen?
Meld u dan hier aan.

Internet 
Wilt u meer informatie over CITES? Kijk dan op www.rvo.nl.