Nieuwsbrieven & e-mailattenderingen

“Mensen steunen en bijstaan, daar zijn we voor”

Veel vragen over verblijf en nationaliteit, en nog maar weinig echte antwoorden. “Mensen blijven onzeker en ongerust tot er afspraken zwart op wit staan”, beaamt Smits. “De signalen zijn positief, maar je wilt zekerheid.” Toch proberen de Nederlanders zich zo goed mogelijk voor te bereiden, bijvoorbeeld door de Britse nationaliteit aan te vragen. Andersom gebeurt ook. Zo waren bij de meeste recente naturalisatieceremonie op de ambassade twintig van de dertig aanwezigen Britten, geboren uit een Nederlandse moeder die door de Nederlandse nationaliteit aan te vragen hun recht op vrij verkeer wilden veilig stellen.
De ambassade is er als eerste aanspreekpunt om informatie te geven over bijvoorbeeld de Nederlandse wetgeving omtrent nationaliteit. Of over de vraag of het slim is om nu alvast een verblijfsvergunning aan te vragen. “Een eenduidig advies is moeilijk te geven”, zegt Smits, “omdat het steeds een individuele afweging is.  Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen.”
Smits en zijn team doen hun best om de circa 150.000 Nederlanders in het VK bij te staan. Ze beantwoorden vragen, organiseren bijeenkomsten, houden lezingen en onderhouden contact met andere EU-landen. Daarnaast vindt Smits het een belangrijke taak om de zorgen en problemen van zijn landgenoten onder de aandacht te brengen van de regering in Den Haag en zijn Britse counterparts. “De Home Office, Lords, MP’s, denktanks, bedrijven, ik spreek met alle kopstukken en stakeholders in het VK om ze op de hoogte te stellen van de zorgen van Nederlandse burgers en bedrijven. Dat doe ik sinds 24 april 2016 en dat zal ik blijven doen tot 29 maart 2019.”
De ambassadeur benadrukt dat Nederland zelf niet aan de onderhandelingstafel zit. “Dat doet Michel Barnier namens de 27 EU-landen, wij voeren absoluut geen parallele onderhandelingen want dat zou de positie van de EU ondermijnen”, legt hij uit. “En hoe sterker die is, hoe beter straks het resultaat. Ook voor Nederland.”
De Nederlandse ambassade gaat de informatievoorziening aan Nederlanders in het VK nog meer intensiveren. Zo komen er nieuwe informatiebijeenkomsten op verschillende plaatsen in het land. “Het enige wapen tegen onzekerheid is planning”, vindt Smits. “Dat doe je op basis van de goede informatie, en daar helpen wij bij. Mensen steunen en bijstaan, daar zijn we voor.”