Burgemeesters spelen het ThuisPluis-kwartet

De 32 gemeenten van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam vinden het voorkomen en stoppen van financiële uitbuiting erg belangrijk. Ze maakten een goed gevulde informatiemap voor ouderen. Maar hoe zorg je dat ouderen die informatie ook gaan lezen? Door de map op een leuke manier onder de aandacht te brengen. Burgemeesters, wethouders en politie speelden het ThuisPluis-kwartet met hun ouderen. Oscar Balkenende, oprichter van het Nationaal Registratie Instituut en bedenker van het kwartet: "Het draait allemaal om bewustwording, bij ouderen én professionals."

Het ThuisPluis-kwartet is een eenvoudig spel met veel beeldmateriaal, dat alle actoren rondom het voorkomen van financiële uitbuiting introduceert: de notaris, de bank, bewindvoering, de politie, de mentor, Veilig Thuis en de zorgverlener. Ook zijn er kaarten over het niet-pluisgevoel en financiële uitbuiting. Oscar Balkenende, oprichter van het Nationaal Registratie Instituut (NRI), ontwierp het ThuisPluis-kwartet oorspronkelijk voor professionals. "Als medewerkers van een bank en een notariskantoor, een politievertegenwoordiger, een huisarts, een mentor en een bewindvoerder samen het kwartet spelen, ontdekken ze waar ze hun krachten kunnen bundelen. En dat is in het belang van de kwetsbare ouderen in hun stad of dorp." Professionals kunnen het kwartet ook met ouderen zelf spelen, om zo het onderwerp financiële veiligheid bespreekbaar te maken. Daarnaast is het een kennismaking met de organisaties die kunnen helpen bij het voorkomen en aanpakken van misbruik. Het kwartet is voorzien van een beknopte begrippenlijst, zodat mensen het ook zonder een professional kunnen spelen.

Informatiemap
De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) zocht een manier om hun informatiemap 'Financieel veilig, voor nu en later' onder de aandacht te brengen. Bij voorkeur op zo'n manier dat het zou beklijven. Ze vroegen Oscar mee te denken. "Er was iets ludieks nodig. Samen besloten we het ThuisPluis-kwartet in te zetten. Want burgemeesters en politievertegenwoordigers die een potje kwartet spelen met hun inwoners is niet alleen een sympathieke en persoonlijke manier om financiële uitbuiting aan de orde te stellen, maar vooral ook een goed voorbeeld voor alle professionals in de regio Rotterdam. Want als je een spelletje met iemand speelt, kun je gemakkelijker praten. En ouderen vinden het meestal leuk om te doen, kwartetten is een knipoog naar vroeger." Bovendien kan het tot onverwachte onthullingen leiden. "Er was een oude dame die haar hulpverleenster – nadat ze samen het kwartet hadden gespeeld –de kaart 'sieraden verdwenen' liet zien. Ze wilde er niet over praten, maar toonde wel de kaart."

Veranderde omstandigheden
Mogelijk volgen andere regio's en gemeenten het voorbeeld van de VAR. Oscar: "Financiële uitbuiting voorkomen draait allemaal om bewustwording, bij ouderen én professionals. Goede voorlichting – bijvoorbeeld het spelen van het kwartet in combinatie met een informatiemap zoals die van de VAR – helpt om dat bewustwordingsproces op gang te brengen." Voor professionals betekent dat dat ze signalen van financiële uitbuiting leren herkennen en weten wie ze kunnen inschakelen om het misbruik te voorkomen of te stoppen. En ouderen moeten eraan wennen dat de omstandigheden anders zijn dan vroeger. "De sociale cohesie is enorm veranderd. Familieleden wonen vaak niet meer bij elkaar in de buurt en grote gezinnen komen nog maar zelden voor. Mensen moeten zelf maatregelen treffen om misbruik te voorkomen." Zodra die bewustwording goed op gang komt, wordt financiële uitbuiting een heel ander onderwerp, aldus Oscar. "Over vijf tot tien jaar is het hopelijk gemeengoed dat mensen zich, als ze ouder worden, beschermen tegen financieel misbruik."

Het NRI is een van de deelnemers aan de Brede Alliantie 'Veilig financieel ouder worden'. Lees ook het artikel over de actie van de VAR in het Algemeen Dagblad.