< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 1, Nummer 2, 31 oktober 2016

Steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat heeft ernstige gevolgen. Als we nu niets doen, zijn aan gewone behandelingen en operaties in de toekomst grote gezondheidsrisico’s verbonden. Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, worden dan weer levensgevaarlijk. Antibioticaresistentie vormt een 'onzichtbare', wereldwijde dreiging voor de gezondheid. Samen met professionals in de zorg, veehouderij, voeding en milieu ondernemen de ministeries van VWS, EZ en I&M nationaal en internationaal actie. Hun integrale 'One Health'-aanpak richt zich onder andere op zorgvuldig gebruik van antibiotica, stimuleren van infectiepreventie, verbeteren van monitoring en toezicht, onderzoek naar nieuwe middelen en alternatieven en communicatie. Via de nieuwsbrief Antibioticaresistentie kunt u de voortgang volgen.

Arts-microbioloog Jan Kluytmans over zorgnetwerk Brabant

Jan Kluytmans

Regionale zorgnetwerken zijn een belangrijk onderdeel van de aanpak van antibioticaresistentie. Vijf regio's starten nu een pilot. Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda en hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie aan VUmc, is nauw betrokken bij de vorming van het zorgnetwerk Brabant. Hij streeft naar transparantie: "Als je het probleem zichtbaar maakt, volgen de acties vanzelf."

Lees meer

Wereldleiders akkoord met wereldwijde multisectorale aanpak antibioticaresistentie

In september sprak minister Edith Schippers over antibioticaresistentie op een speciale bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York. Een bijzondere gebeurtenis, want gezondheidsthema's staan maar zelden op de agenda van de VN. In de vergadering gingen wereldleiders akkoord met een wereldwijde multisectorale aanpak van antibioticaresistentie. Ze beloofden resistentie aan te pakken en de kennis en bewustwording te vergroten. Schippers maakte in New York ook bekend de komende 4 jaar ruim 6 miljoen euro te investeren in onderzoek naar nieuwe antibiotica en alternatieven.

Lees meer

Goed voorbeeld: beter antibioticabeleid door inzicht in voorschrijfgedrag

Pascale Hendriks

Pascale Hendriks is huisarts in Spaarndam. Ze is praktijkhouder van een praktijk waar 3 huisartsen werken. Al jaren houdt ze op patiƫntniveau bij hoeveel en welke soort antibiotica haar huisartsen voorschrijven. Dat leidt tot verrassende inzichten. Want ondanks het bestaan van richtlijnen blijken de huisartsen hun antibioticabeleid te kunnen verbeteren. Inmiddels schrijft haar praktijk aantoonbaar minder antibiotica voor dan andere huisartspraktijken.

Lees meer

GHSA: samen strijden tegen infectieziekten

GHSA

Internationale samenwerking is cruciaal in de bestrijding van zowel antibioticaresistentie als zoönosen. Dit benadrukte minister Edith Schippers op de jaarlijkse ministersconferentie van de Global Health Security Agenda (GHSA). 50 landen nemen deel aan dit initiatief van de VS. De GHSA stimuleert dat landen de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het beheersen en bestrijden van grensoverschrijdende infectieziekten invoeren. Nederland is 'leading country' in het tegengaan van antibioticaresistentie, een van de 11 actiepakketten van de GHSA. De conferentie vond van 10 tot en met 13 oktober plaats in Rotterdam.

Lees meer

17 november symposium Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie staat in november volop in de belangstelling. Zowel de World Antibiotic Awareness Week van 14 tot en met 20 november als de European Antibiotic Awareness Day op 18 november zetten in op bewustwording: antibioticaresistentie is een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Het ministerie van VWS, EZ, het RIVM en de IGZ voegen hieraan toe dat een gezamenlijke aanpak werkt. Speciaal voor bestuurders en professionals in de humane gezondheidszorg organiseren ze op 17 november een symposium in het Circustheater in Scheveningen. Minister Schippers en andere prominente sprekers verzorgen het ochtendprogramma. 's Middags volgen de deelnemers 2 inspirerende workshops. Kijk voor meer informatie en aanmelden op rivm.nl. In de volgende nieuwsbrief leest u een reportage van de dag.

Antibiotica zijn geen anti-griep

Binnenkort gaat de tweede publiekscampagne Antibioticaresistentie van start. 'Ga voorzichtig om met antibiotica' luidt de boodschap, die op de radio en online wordt verspreid. Tips zijn er ook, zoals 'stop nooit een antibioticakuur op eigen initiatief' en 'gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen'. Kijk voor meer informatie op daarwordtiedereenbetervan.nl.

Antibioticaresistentie voor dummies

Antibioticaresistentie krijgt steeds meer aandacht. En dat is ook hard nodig. In deze rubriek vindt u steeds een opvallende, boeiende, spannende, toegankelijke of originele uiting over antibioticaresistentie. Deze keer het cahier Antibioticaresistentie van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, waarin wetenschappers, arts-microbiologen, epidemiologen, biologen, huisartsen, dierenartsen, beleidsmedewerkers en juristen de vele aspecten van antibioticaresistentie belichten.

Blijf op de hoogte

Wilt u meer weten over (de aanpak) van antibioticaresistentie? Informatie over het onderwerp vindt u op rijksoverheid.nl. Bent u benieuwd naar de voortgang van de 'One health'-aanpak van antibioticaresistentie? En wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u aan voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief Antibioticaresistentie verschijnt ongeveer 6 keer per jaar.

Colofon

Afzender

Voor de aanpak van antibioticaresistentie werken de ministeries van VWS, EZ en I&M samen met partners uit de sectoren zorg, dieren, voedselveiligheid en milieu, in binnen- en buitenland. Heeft u vragen? Stuur een e-mail.

Frequentie

De nieuwsbrief Antibioticaresistentie verschijnt ongeveer 6 keer per jaar.

Aan- of afmelden?

Wilt u uw abonnement opzeggen of wijzigen? U kunt zelf uw abonnementen beheren. Of een nieuw abonnement nemen.