< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Jaargang 2, Nummer 9, 14 december 2017

Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een dreiging voor de gezondheid. Want door resistente bacteriën worden ziekten die nu eenvoudig te genezen zijn weer levensgevaarlijk. Samen met professionals in de zorg, veehouderij, voeding en milieu ondernemen de ministeries van VWS, EZ en I&M actie. Hun integrale 'One Health'-aanpak heeft aandacht voor zorgvuldig antibioticagebruik, betere monitoring en toezicht, onderzoek naar nieuwe middelen en alternatieven, infectiepreventie en communicatie. De nieuwsbrief Antibioticaresistentie houdt u op de hoogte van de voortgang.

Holland West: aanpak antibioticaresistentie in verstedelijkt gebied

Nicolette van der Zouwe

Regionale zorgnetwerken zijn een belangrijk onderdeel van de aanpak van antibioticaresistentie. Begin mei dienden alle tien regio’s hun subsidieaanvraag in. Ze zijn nu officieel van start. In Holland West is de coördinatie in handen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), maar de kwartiermaker komt van GGD Hollands Midden. Nicolette van der Zouwe: "Samenwerking staat centraal in de ABR-aanpak."

Lees meer

Verslag symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg

symposium

"Fijn dat u met zoveel mensen bent! Dat is een hoopvol en goed teken, want antibioticaresistentie is een belangrijk onderwerp, juist in de ouderenzorg." Met deze woorden opende Angelique Berg, directeur-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van VWS, op 14 november het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg. Het door het ministerie van VWS, het RIVM en Vilans georganiseerde symposium met ruim driehonderd deelnemers voorzag duidelijk in een behoefte aan kennisontwikkeling.

Lees meer

Resistentiepreventie.nl gelanceerd

Tijdens het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg op 14 november ging de campagne Samen sterk tegen antibioticaresistentie van start. Resistentiepreventie.nl is onderdeel van deze campagne. Op de website kunnen verzorgenden, verpleegkundigen, zorgbestuurders en specialisten ouderengeneeskunde terecht voor informatie en tools. En ze kunnen hun steun betuigen door hun handtekening te zetten. Op resistentiepreventie.nl staan ook presentaties en verslagen van workshops die bezoekers van het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg konden volgen.

Goed voorbeeld: Noorderboog kreeg CPE-uitbraak onder controle

Huub Rommers

Het is de schrik van ieder verpleeghuis: bij één cliënt wordt toevallig CPE geconstateerd en dan blijken er meer besmettingen te zijn. Een uitbraak. Het overkwam een huis van Zorggroep Noorderboog, een ouderenorganisatie met 15 locaties in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Wat te doen? Noorderboog koos voor eenvoudige maatregelen, samenwerking, vertrouwen en mensen serieus nemen. Inmiddels is de locatie CPE-vrij. Bestuurder Huub Rommers vertelt.

Lees meer

JPIAMR: internationaal onderzoek naar antibioticaresistentie

De Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) stimuleert internationale samenwerking om onderzoek beter af te stemmen en te prioriteren. Namens Nederland neemt ZonMW met financiering van VWS deel aan deze JPIAMR. In november maakte de JPIAMR de resultaten van de vijfde call bekend. Maar liefst vier van de tien geselecteerde projecten staan onder Nederlandse leiding. Van een stewardship-app tot beter voorschrijven van antibiotica bij een urineweginfectie.

Lees meer

Volg EU-JAMRAI op Twitter

Op 13 september 2017 ging de Joint Action on Antimicrobial Resistance and HealthCare-Associated Infections, kortweg EU-JAMRAI, officieel van start. Beleidsmakers, instituten en universiteiten uit 28 landen werken samen aan de aanpak van antibioticaresistentie. Wie wil kan EU-JAMRAI nu ook op Twitter volgen: @EUjamrai.

Antibioticaresistentie voor dummies

Antibioticaresistentie krijgt steeds meer aandacht. En dat is ook hard nodig. In deze rubriek vindt u steeds een opvallende, boeiende, spannende, toegankelijke, grappige of originele uiting over antibioticaresistentie. Ana Maria de Roda Husman, hoofd afdeling Milieu van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM en hoogleraar Global Changes en milieu-overdraagbare infectieziekten bij de Universiteit Utrecht, vertelt in een filmpje over antibioticaresistentie en milieu: “bewustwording is de eerste stap” en “onderzoek is nodig”.

Blijf op de hoogte

Wilt u meer weten over (de aanpak van) antibioticaresistentie? Informatie over het onderwerp vindt u op rijksoverheid.nl. Bent u benieuwd naar de voortgang van de 'One health'-aanpak van antibioticaresistentie? Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief Antibioticaresistentie verschijnt ongeveer zes keer per jaar.

Colofon

Afzender

Voor de aanpak van antibioticaresistentie werken de ministeries van VWS, EZ en I&M samen met partners uit de sectoren zorg, dieren, voedselveiligheid en milieu, in binnen- en buitenland. Heeft u vragen? Stuur een e-mail.

Frequentie

De nieuwsbrief Antibioticaresistentie verschijnt ongeveer 6 keer per jaar.

Aan- of afmelden

Wilt u uw abonnement opzeggen of wijzigen? U kunt zelf uw abonnementen beheren. Of een nieuw abonnement nemen.