< Terug naar overzicht van deze nieuwsbrief

Aanval op Overval

Jaargang 2, Nummer 1, 16 mei 2012

Magazine voor professionals die samenwerken aan de aanpak van roofovervallen.

Voorwoord

opstelten.jpg

Beste lezer,

 

Het is zeer de moeite waard om dit tweede nummer van ‘Aanval op Overval’ te bekijken. Vergeleken met de eerste maanden van vorig jaar, is het aantal overvallen in het eerste kwartaal van 2012 gedaald. Dat is bemoedigend nieuws en het is zeker te danken aan de initiatieven die politie, gemeenten, bedrijfsleven en winkeliers overal in het land hebben genomen. De gemene deler bij al die acties is een gezamenlijke aanpak in combinatie met slimme inzet van de nieuwste techniek. In dit e-magazine ziet u daarvan enkele aansprekende voorbeelden.

 

Ivo Opstelten

Minister van Veiligheid en Justitie

Bekijk het e-magazine: Aanval op Overval

Keurmerk Veilig Ondernemen: Veilig winkelen met een ster

keurmerk-veilig-ondernemen-ronald-bergsen-_small_.gif

De winkeliers van de Nolenslaan in Schiedam sloegen de handen ineen om de veiligheid te verbeteren. Samen met gemeente, politie, brandweer en de huisbaas werden maatregelen genomen. De winkelstraat heeft nu een ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

 

Bekijk de video

Pinnen moet

pinnen-mag-naar-pinnen-moet3-_small_.gif

Winkelovervallers azen op ‘snel geld’. Dus als er niets te halen valt, krijg je ook geen overvallers binnen. In die wetenschap stimuleert Detailhandel Nederland het pinnen. Nu is 40% van de betalingen in winkels elektronisch. Over vijf jaar moet dat 60% zijn.

 

Bekijk de video

Tips voor uw veiligheid thuis

8-tips-hh_04491393-_small_.gif

Het aantal woningovervallen op 55-plussers stijgt. Annemiek Waterborg is bijna 60 jaar. Ze woont op zichzelf in Rotterdam. Annemiek heeft het prima naar haar zin en is actief met vrijwilligerswerk en hobby’s. In deze video op YouTube geeft Annemiek een paar simpele tips om de veiligheid thuis te verbeteren.

De film hoort bij de campagne '8 tips voor uw veiligheid thuis'. Hij is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, de ouderenbond ANBO en de gemeente Rotterdam.

 

Bekijk de video

Live View Brabant betrapt overvallers op heterdaad

live-view-hh_11036975-_small_.gif

Live View Brabant is een project van de Nederlandse politie om overvallen live in beeld te brengen. Het beeld van een bewakingscamera wordt bij een overval meteen doorgezet naar de politie. Die heeft zo cruciale informatie over de situatie en kan sneller en effectiever reageren. Bovendien wordt zo bewijs verzameld.

 

Bekijk de video

Test jezelf: tips bij een overval

test-jezelf-11-tips-hh_00747382-_small_.png

Wat te doen als er ineens een overvaller in je zaak staat? Check of je bent voorbereid op een overval. Bekijk deze interactieve video en beantwoord de vragen. Zo krijg je 11 waardevolle tips om overvalsituaties in de hand te houden.

 

Test jezelf

Mensen en bedrijven moeten zelf over hun veiligheid nadenken

mensen-_-bedrijven-hh_15330592-_small_.png

Dat zegt burgemeester Hans Schmidt van Woerden. De aanpak van criminaliteit in Woerden geldt als best practice voor andere gemeenten. Kern is de gezamenlijke aanpak. Schmidt is zeer tevreden over de afname van criminaliteit. “Dat is niet alleen te danken aan de inzet van gemeente en politie, maar ook aan de gezamenlijke aanpak in de keten. We doen dat met elkaar.”

 

Bekijk de video

Laat je niet overvallen!

laat-je-niet-overvallen-hh_06922332-_small_.gif

Een speciaal promotieteam van 'Laat je niet overvallen!' en twee wijkagenten gaven de winkeliers in het winkelcentrum in het Groningse Beijum informatie over de vele overvallen die daar de laatste tijd plaatsvonden. Het doel was om de winkeliers bewust te maken van de preventieve acties die zij kunnen ondernemen om het risico van een overval zo klein mogelijk te maken. 'Laat je niet overvallen!' trok de aandacht met een opvallend busje. Via flyers werden de winkeliers uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

 

Bekijk de video

 

Stop de overvaller en win € 50.000

stop-de-overvaller-brochure-v2-_small_.jpg

De Stop de Overvaller Prijs (StOP!) is een prijs voor het beste nieuwe idee voor het tegengaan van gewelddadige overvallen en straatroof. De prijs wordt uitgereikt in het najaar van 2012. Met de prijsvraag wil de Taskforce Overvallen burgers en professionals nieuwe ideeën laten bedenken die het aantal overvallen helpt te verminderen. Dit kan een technische verbetering zijn of een nieuwe vorm van samenwerking. Deelname kan individueel of in groepsverband. De hoofdprijs is € 50.000 voor de realisatie van het winnende idee. Meedoen kan tot en met 1 juli 2012.

 

Kijk voor meer informatie en deelname op de site

Persoonlijke aanpak geeft jonge overvallers perspectief

persoonlijke-aanpak-14-_small_.gif

Winkeliers en zelfs oudere mensen in hun eigen huis zijn hun slachtoffer. Jonge overvallers deinzen nergens voor terug. Na een gevangenisstraf probeert de reclassering deze jongens op het rechte pad te krijgen. In Den Haag volgen justitie, politie en reclassering ze op de voet met een persoonlijke aanpak. “Op het moment dat ze buiten komen, staan ze op een splitsing in hun leven: weer het slechte pad op of iets van hun leven maken. Onze inzet is perspectief bieden voor de toekomst door school of werk”, vertelt Judith Holtrop van Reclassering Nederland. Deze ‘Haagse overvallersaanpak’ lijkt te werken. Andere steden nemen het over.

 

Bekijk de reportage

Colofon

Het e-magazine ‘Aanval op Overval’ is een uitgave van het Programma Gewelddadige Vermogenscriminaliteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie

Dat programma richt zich op de bestrijding van overvallen op bedrijven, woningovervallen en straatroof.

Aanval op Overval informeert belangstellenden twee keer per jaar over de ontwikkelingen binnen het programma.